Dalík u soudu: Setkávali jsme se s Výbohem i Ficem

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Pondělní slyšení u soudu v kauze Pandury přineslo nečekaně pikantní svědectví. Hlavní obžalovaný Marek Dalík vypověděl o setkáních, kterých se kromě něj zúčastnil také kontroverzní slovenský obchodník se zbraněmi Miroslav Výboh a premiéři Mirek Topolánek s Robertem Ficem.

Zbrojař Miroslav Výboh měl vystupovat jako poradce Roberta Fica. Slovenský premiér, tehdejší šéf české vlády Mirek Topolánek a Marek Dalík se měli setkávat opakovaně. Probírali různé věci a vše co patří podle Dalíkových slov „k udržování dobrých vztahů“. Jednání předsedů vlád nebylo oficiální. Vše probíhalo ve dnech, kdy Mirek Topolánek s Robertem Ficem čerpali dovolenou.

Miroslava Výboha prý Dalík potkal i na dalších jednáních s rakouskou firmou Steyer vyrábějící transportéry Pandur. „Měl jsem pocit, že ji zastupuje,“ vypovídal o Výbohovi.

Kdo je Miroslav Výboh
- řídil firmu Willing, která obchoduje se zbraněmi a vojenským materiálem
- Willing obchodoval zejména se státem
- Willing opravoval kontroverzní stíhačky slovenské armády MiG-29
- Výboh byl členem Ficovy delegace v Libyi ještě před pádem Muammara Kaddáfího
- vloni se Výboh stal konzulem Monaka.

Dnes pokračuje u Městského soudu v Praze další slyšení. Předsedkyně trestního senátu četla výpovědi manažeřů Steyru. Podle jejich slov vnesl Dalík v jednáních o nákupu transportérů Pandur osobní požadavky. „Osobní službou“ měl být finanční obnos pro Dalíka jako zprostředkovatele. Manažeři s údajným úplatkem nesouhlasili, a proto se obávali, že o zakázku přijdou. Listinné důkazy, ze kterých soud čet byly zabaveny při prohlídkách v sídle zbrojařské firmy.

Manažeři rakouské firmy vymýšleli také strategii, jak o zakázku nepřijít. Chtěli s českou vládou vyjednat například snížení počtu obrněnců a ceny zakázky. To se nakonec podařilo. Šéfka senátu Veronika Čeplová dnes četla u hlavního líčení zejména dokumenty, které česká justice získala od rakouských žalobců, kteří rovněž kauzu vyšetřují. Šlo například o e-mailovou korespondenci nebo texty, které popisovaly schůzky a strategie vyjednávání o pandurech.

Memorandum z roku 2008

Soudkyně citovala například memorandum, které bylo sepsáno pro interní potřeby firmy Steyr. Text vznikl v lednu 2008 krátce po schůzkách, kde se Dalík údajně dopustil korupčního jednání. Text podrobně popisuje všechny kroky mezi Českem a zbrojařskou firmou od podpisu kontraktu až do inkriminovaných schůzek.

Manažeři měli mimo jiné obavy, že o zakázku přijdou, protože odmítli žádost o úplatek. Domnívali se, že by úplatek mohla akceptovat jejich konkurence. Představitelé firmy v zabavených dokumentech zmínili i někdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který údajně tlačil zakázku do politické roviny.

Soudkyně četla například výpověď Lowa Droriho z izraelské zbrojovky, která transportéry vybavila věžovými systémy. Údajně měl nabízet pomoc k zaplacení úplatku. Při čtené výpovědi to ale popřel a uvedl, že se o úplatku dozvěděl až z médií. Soud bude pokračovat v pátek, kdy by měl přijít svědčit Stephan Szücs považovaný za jednoho z klíčových svědků.

Klíčové svěděctví

Policisté Dalíka vyšetřovali právě na základě svědectví Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Někdejšímu poradci premiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Dalík u soudu vinu odmítl.

Kauza nákupu pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. V květnu městský soud nepravomocně zprostil viny Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončila údajná korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

Vývoj kauzy Pandur
25. ledna 2006 Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Proti tomuto kroku protestovala Patria a Iveco Fiat.
9. června 2006 Končící ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal se Steyrem smlouvu o nákupu transportérů
7. listopadu 2007 Náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva potvrdil informace tisku, že transportéry nevyhověly testům. MO uvedlo, že zváží odstoupení od smlouvy.
7. prosince 2007 Vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví smlouvu se Steyrem; zveřejnila to 11. prosince. Den poté Topolánek řekl, že armáda potřebuje transportéry, ale že jich nemusí být 199.
13. prosince 2007 Představitelé MO jednali se zástupci rakouské firmy Steyr, do konce roku se konaly i další schůzky.
8. ledna 2008Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) oznámila, že ČR trvá na odstoupení od smlouvy o nákupu pandurů.
5. března 2008 Parkanová řekla, že armáda zřejmě nakoupí 107 transportérů Pandur; podmínkou jsou úspěšné zkoušky.
2. dubna 2008Topolánkova vláda schválila návrh memoranda o testování pandurů. Pokud projdou, vojsko připraví nákup 107 obrněnců. V září MO oznámilo, že transportéry prošly.
2. března 2009 Topolánkova vláda schválila koupi pandurů.
13. března 2009Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.
30. září 2009 Česká armáda převzala prvních 17 pandurů; poslední transportér armáda získá v roce 2013.
17. února 2010Deník Dnes uvedl, že zakázce na pandury předcházela smlouva o lobbingu u politiků. Zveřejnila rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.
19. února 2010Rakouská protikorupční prokuratura začala prošetřovat kauzu údajné korupce při prodeji pandurů.
23. února 2010 Tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů rozhodl o zřízení vyšetřovacího týmu k pandurům. Koncem března řekl, že nevyplynulo nic, co by policii opravňovalo k zahájení trestního řízení.
14. července 2010 Policie začala vyšetřovat nákup pandurů, případem se zabýval společný tým českých a rakouských policistů.
10. září 2010 Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a šéf rakouského protikorupčního zastupitelství Walter Geyer podepsali dohodu o vzniku společného týmu policistů a státních zástupců.
Září 2010 Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dostal do sporu s šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který poukázal na údajné Vondrovo lobbování při nákupu pandurů. Také bývalý premiér Topolánek (ODS) řekl, že to byl Vondra, který tlačil na uzavření nové smlouvy na nákup pandurů. Vondra to odmítl.
10. května 2011 Server Novinky.cz napsal, že bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 vypověděl, že Marek Dalík, tehdejší Topolánkův blízký spolupracovník, v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur (asi půl miliardy korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl.
8. června 2011 Policie začala vyšetřovat pražské vrchní státní zastupitelství kvůli úniku jména utajovaného svědka. Detektivové byli podle týdeníku Respekt přesvědčeni, že informace mohla uniknout pouze z úřadu, kterému tehdy šéfoval Vlastimil Rampula. Policie letos v lednu rozhodla, že za únik informací nebude nikdo potrestán.
9. července 2011 Deník Dnes uvedl, že česká armáda nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.
10. února 2012 Deník Dnes uvedl, že kauzu nákupu pandurů bude zkoumat nový tým vyšetřovatelů. Bývalý tým se rozpadl, když část lidí odešla a část byla vyměněna kvůli podezření z úniku informací.
8. října 2012 Policie v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu pandurů zadržela lobbistu Dalíka