Daně se v roce 2022 zásadně měnit nebudou. Mohou zdražit cigarety či alkohol

Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu

Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu Zdroj: Zbyněk Pecák

Premiér Petr Fiala (ODS) přebírá funkci od Andreje Babiše (ANO) (17.12.2021)
První tisková konference nové vlády: Premiér Petr Fiala (ODS)(17.12.2021)
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci.
4
Fotogalerie

Po loňském daňovém balíčku, který snížil daň z příjmů na 15 procent a pomohl především zaměstnancům, neplánuje vláda Petra Fialy (ODS) v příštím roce pro firmy ani občany žádné zásadní změny v odvodech. Z pětikoalice jsou to především občanští demokraté nebo TOP 09, kteří zvyšování daní odmítají.

Uskupení Spolu také slibovalo, že daně bude měnit pouze jednou za volební období. Větší úpravy lze proto očekávat nejdříve napřesrok. Odborníci míní, že kabinet bude muset k výraznějším krokům přistoupit, pokud to s konsolidací veřejných financí myslí vážně.

Nezvyšovat daně byl náš jasný slib ve volbách. Jedinou výjimkou jsou harmonizované daně, kdy směrnice Evropské unie občas vyžadují aktualizaci daní kvůli kurzovým pohybům, například u spotřební daně na tabák,“ řekl místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Přestože expremiér Andrej Babiš (ANO) sliboval, že patnáct procent z příjmů budou fyzické osoby odvádět pouze dva roky a jeho slovům věřil i prezident Miloš Zeman, realita bude jiná. „Daně z příjmů zvyšovat nebudeme. Co se týče daně z přidané hodnoty, je nutná racionalizace počtu sazeb,“ dodal Skopeček.

Je to právě DPH, spotřební daně a daně z příjmů, které spolu se sociálním pojistným, což je nepřímá daň, tvoří pilíře příjmové strany státního rozpočtu.

Nyní existují tři sazby DPH. Základní ve výši 21 procent, první snížená patnáctiprocentní a druhá snížená desetiprocentní. Zjednodušení daňového systému by spočívalo ve zrušení prostřední sazby.  

Stát by však tímto opatřením mohl přijít až o desítky miliard korun. „V patnáctiprocentní sazbě DPH je zastoupena většina potravin, které se na celkovém českém maloobchodu podílejí zhruba třetinou,“ vysvětlil svůj odhad hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová je k záměrům skeptická. „Ukazuje se, že výpadek způsobený změnou zdanění příjmů fyzických osob je pro státní rozpočet velkou zátěží, podobně jako zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ komentovala prosincové výsledky hospodaření státu.

Tyto dvě změny, které přinesl loňský daňový balíček, budou podle předsedkyně NRR zatěžovat rozpočet i v dalších letech. „Tím budou komplikovat konsolidaci veřejných financí,“ soudí.

Spolu se s Piráty a STAN v koaličním prohlášení dohodlo rovněž na snížení sociálního pojištění, které zaměstnavatelé platí za zaměstnance, a na pravidelném zvyšování slevy na poplatníka. Úlevu zaměstnavatelům na sociálních odvodech o dva procentní body ze současných 24,8 procenta však strany podmiňují úspěšnou kúrou, která má ozdravit veřejné rozpočty.

Nová vláda hodlá zrušit i některé daňové výjimky, zvýšit odvody z těžby nerostných surovin ve prospěch obcí a krajů a zatížit tabák, alkohol nebo nezdravé potraviny vyššími sazbami. 

Vládní koalice slibuje snížit deficit veřejných financí pod tři procenta HDP. Spolu, které mělo v programu pokles na 1,5 procenta, tak ustoupilo Pirátům se Starosty a nezávislými. Zmrazilová označila vyjednaný limit za „heroický předpoklad“.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Co mají Spolu s Piráty a STAN v koaličním programu

Daně a státní rozpočet

– Snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body ze současných 24,8 procenta, pokud se podaří zkonsolidovat veřejné finance

– Pravidelné zvyšování slevy na poplatníka

– Rušení daňových výjimek

– Spotřební daně zohlední škodlivost tabáku, alkoholu nebo nezdravých potravin

– Vyšší zdanění těžby nerostných surovin pomůže rozpočtům obcí a krajů

– Schodek státního rozpočtu pod tři procenta HDP

– Vláda do roka předloží plán na snížení počtu úředníků

 

Sociální oblast

– Automatická valorizace minimální mzdy

– Možná valorizace rodičovského příspěvku a životního minima

– Děti budou moci odvádět jedno procento z příjmů na penzijní účty svých rodičů či prarodičů

– Zvýhodnění spoření na důchod