Volební program Spolu: strany slibují dostupnější bydlení i daňovou brzdu

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: Michael Tomeš

Termín voleb 2021
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda lidovců Marian Jurečka
Předseda lidovců Marian Jurečka
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová
10
Fotogalerie

Koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se ve volbách do Poslanecké sněmovny pokusí ukončit vládu Andreje Babiše a hnutí ANO. Jak hodlají strany koalice ozdravit veřejné finance zatížené pandemií? Jak hodlají řešit krizi bydlení a nedostatky ve školství? Jak slibují postupovat v digitalizaci státní správy a co říkají k čerpání evropských fondů?

Koalice si od začátku roku ve volebních preferencích polepšila. Po mírném propadu na jaře začala během letních měsíců přesahovat dosud nadějnější dvojblok Pirátů a STAN. Poslední volební průzkumy koalici přisuzují druhé místo za hnutím ANO a zisk 20 až 22 procent hlasů.

Vývoj volebních preferencí:

Bydlení a hypotéky

Podobně jako jiné strany a koalice, také Spolu má v programu podporu dostupného bydlení. Koalice pravicových stran například plánuje snížení DPH u výstavby či rekonstrukcí bytů na deset procent. Slibuje také prosadit jednodušší povolování staveb a podpoří výstavbu až čtyřiceti tisíc nových bytů ročně.

Spolu chce motivovat k větší aktivitě také stavebníky a obce. Zkrácením odpisů hodlá podpořit výstavbu nájemního bydlení a energeticky úsporných staveb. V programu má také podporu samospráv při výstavbě bydlení formou půjček a převodu nepotřebného majetku.

V případě hypoték Spolu plánuje zajistit výhodnější sazby pro první bydlení (snížení povinné spoluúčasti, přímá pomoc státu se spoluúčastí, bonus za každé narozené dítě) a zavedení nových standardů pro dostupné startovací a sociální bydlení.

Hypoteční kalkulačka >>>

„Určitě bychom posílili Fond na podporu bydlení a změnili podmínky pro čerpání úvěrů, protože mladé rodiny nemají za stávajících pravidel o půjčky příliš velký zájem. Fond musí být daleko pružnější, musí poskytovat nikoli stovky, ale desetitisíce podpor,“ prohlásil v rozhovoru deníku E15 jeden z lídrů Spolu, předseda lidovců Marian Jurečka.

Daně ošetří daňová brzda

Politici koalice Spolu chtějí mít některá daňová a rozpočtová pravidla pevně daná. Nynější zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, takzvaná finanční ústava, se má podle nich stát ústavním zákonem. Má také platit pravidlo, že výdaje státního rozpočtu musejí respektovat hospodářskou situaci. Strop mají mít i daně v podobě daňové brzdy. „Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené,“ stojí v návrhu pro příští volební období.

Změny se mají týkat také placení daní u rodin. Spolu pro ně chce zavést daňové prázdniny, pokud čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Do určitého limitu by mělo být možné odečíst si z daní platby za pečovatelské služby. Podporu má u koalice zdanění internetových korporací, nadnárodní společnosti chce motivovat k investicím jejich zisků zpět do české ekonomiky. Provozovatelé hazardu mají platit vysoké, nikoli nerealistické daně. Spotřební daně mají zohledňovat škodlivost výrobků.

Kalkulačka rodičovský příspěvek 2021 >>>

Kromě toho zástupci SPOLU hovoří o zrušení jedné ze tří sazeb DPH. „Neberu to jako změnu, ale spíše jako zjednodušení daňového systému. Pokud říkáme, že nechceme zvyšovat daně a máme dvě snížené sazby ve výši 10 a 15 procent, tak nám z toho vychází, že škrtneme tu patnáctiprocentní,“ sdělil deníku E15 kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS). Česko by tak mělo jen dvě sazby ve výši 10 a 21 procent a státní rozpočet by odhadem přišel o desítky miliard ročně.

Zjednodušení a digitalizace

Veřejná správa se má podle představ koalice Spolu v příštích letech zjednodušit. Má k tomu pomoci plně využívaný zákon o právu na digitální služby, snížení počtu úředníků a byrokracie i zrušení některých zákonů a vyhlášek. 

Koalice hodlá urychlit rozvoj Portálu občana a Portálu podnikatele i rozšířit funkce CzechPOINT. Počet úředníků má klesnout o třináct procent, platby občanů i podnikatelů bude možné realizovat na jednom místě. Z kontrol mají zmizet zdvojené a zbytečné požadavky. Spolu slibuje sdílení technologických a IT řešení, bránit chce nevýhodným spolupracím s jedním dodavatelem IT (vendor lock-in). Pro tyto služby má vzniknout digitální tržiště podobně jako ve Velké Británii.

Strategické a konzultační materiály budou podle přestav koalice dostupné online na jednom místě, stejně jako přehled všech dotačních programů. Spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem má pomoci také aktualizovaná digitální technická mapa ČR.

„Odstraníme všechny překážky, které brání zavedení mobilních sítí 5G a rozvoji datové infrastruktury. Vše, co nepodléhá utajení, bude volně dostupné. Vytvoříme Národní katalog otevřených dat,“ popisuje své ambice Spolu.

V programu koalice uvádí, že vytvoří přehled veřejnoprávních povinností pro občany i podnikatele a zruší nejméně dvacet procent regulací, zákonů a vyhlášek, například školení o bezpečnosti práce u nevýrobních podniků nebo povinné lékařské prohlídky pro práci v kanceláři. Stát a veřejná správa budou podle představ Spolu plnit zákonné lhůty. Pokud v zákonné lhůtě nerozhodnou o určité žádosti, bude jejím uplynutím automaticky schválená.

Masivní investice do školství

„Česko si nemůže dovolit ztrácet talenty v rámci vzdělávacího systému. Proto se musíme soustředit na hledání nadaných žáků a podporovat je. Stejně tak musíme posílit prestiž reálného významu vysokých škol a oblasti vědy a výzkumu. Do roku 2025 bude směřovat do vědy, výzkumu a do inovací 2,5 procenta HDP. Propojením výzkumu s byznysem zajistíme lepší konkurenceschopnost ekonomiky a rozvoj inovací,“ uvádí Spolu plány v oblasti vědy a výzkumu.

Kromě toho chce zvýšit financování školství na průměr zemí OECD, tedy na 5,2 procenta HDP, či investovat do výstavby a rekonstrukcí škol s maximálním využitím evropských fondů. Prioritou jsou také investice do sportovních zařízení a vybavení škol a do zvýšení digitální gramotnosti studentů i pedagogů včetně odpovídajícího vybavení. 

Koalice má také za cíl finančně podporovat programy na pomoc regionům s podprůměrnými výsledky vzdělávání a práci s rodinami dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí a s odlišným mateřským jazykem. Platy pedagogů mají dosahovat 130 procent hrubé průměrné mzdy s posílením motivačních složek, zlepšit se mají platy ředitelů a ředitelek.

Priority v čerpání EU fondů

Klíčovým kritériem pro čerpání evropských dotací se má stát jejich efektivita. „Nyní platí mantra, že musíme utratit každé euro. Ale podmínkou má být, že ho musíme utratit chytře. Mnohé stávající projekty budou plodit jen provozní výdaje a k rozvoji ekonomik nepřispějí. Z Evropské unie má Česko v příštích letech dostat stamiliony eur, které musejí být vynaloženy efektivně. To je úloha privátního sektoru,“ uvedl pro deník E15 Stanjura (ODS).

Spolu se k posílení hospodářství chystá více využívat Fond obnovy, Modernizační fond a Fond pro spravedlivou transformaci. V zemědělství podporuje zastropování dotací pro velké firmy a zlepšení kontrol i zjednodušení dotačních titulů pro ekologické hospodaření.

Evropské peníze ze strukturálních a kohezních fondů mají mířit na výstavbu klíčové dopravní infrastruktury (vysokorychlostní tratě do Německa, dálniční síť včetně vnějšího obchvatu Prahy). Prioritou je také využití fondů na modernizaci energetiky, průmyslu a bydlení.

Video placeholde
Termín voleb 2021 • Videohub