Den proti úložišti. Lidé protestovali proti jadernému odpadu

Úložiště jaderného odpadu ve vápencovém dolu Richard v Litoměřicích

Úložiště jaderného odpadu ve vápencovém dolu Richard v Litoměřicích Zdroj: ctk

Podpořit odpůrce proti případnému úložišti v Čertovce u Lubence na Lounsku dnes přišlo kolem stovky lidí. Deštěm a zimou se nenechala odradit sedmdesátka turistů, kteří si vyšlápli na pochod z Blatna přes Lubenec ke kostelu sv. Jiljí v Libyni. Další se připojili na koncertě u kostela. Kritiky umístění úložiště na rozhraní Ústeckého a Plzeňského kraje podpořil i starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

„Přijeli k nám turisté z Plzně, Liberce i Prahy a podpořilo nás i sdružení Naše Krásnodvorsko,“ řekla Jitka Kantová z pořádajícího sdružení SOS Lubenec a sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí. Právě u kostela akce skončila koncertem kapely Václava Pavelky a posezením u buřtů, piva a čaje.

Lubenečtí chtějí teď spojit síly s lidmi z nedalekého Krásnodvorska. Nedaleko za Krásným Dvorem plánuje soukromá firma těžit bentonit. „Ten se může používat mimo jiné jako výplň k zasypávání jaderného odpadu. Obáváme se, že by tak mohl vzniknout plán, jak propojit úložiště s těžbou, proto budeme bojovat společně,“ zdůraznila Kantová.

U kostela přečetli organizátoři prohlášení a lidé si pak mohli prohlédnout výstavu vtipů na téma jaderné úložiště a výstavu soch Jitky Kantové, která je výtvarnicí. „Dekorovali jsme také největší bojovníky proti odpadu,“ doplnila Kantová. Podle ní grilováním a pivem aktivity odpůrců úložiště nekončí. „Budeme protestovat dál,“ zdůraznila.

Odpůrcům úložiště vadí, že stát podle nich nedodržel slib, že nebude dělat průzkumy, pokud s tím lidé nebudou souhlasit. V Lubenci se konalo v roce 2012 referendum, které průzkumy jednoznačně odmítlo. Proti bylo 517 lidí, pro jen 111. Zastupitelstvo obce tak muselo odvolat dřívější souhlas s průzkumy.