Desetiletý propad. Fúzí velkých firem ubylo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash

V České republice loni výrazně klesl počet fúzí velkých firem, které schvaluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Loni zahájil v této oblasti pouze 35 správních řízení, je to nejméně za posledních deset let.

Předloni přitom schvaloval antimonopolní úřad 53 řízení. Až do loňska jejich počet od roku 2009 mírně rostl. Podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka jedním z faktorů může být nejistota ohledně ekonomického výhledu, která nutí přehodnocovat strategická rozhodnutí.

Analytik Home Credit Michal Kozub vidí brzdy, proč se neuskutečnilo více velkých transakcí, v dobíhající krizi ekonomiky. „Nutila investory dávat si velký pozor, do jakých obchodů se pouštějí a jaká je budoucnost jednotlivých tržních segmentů,“ sdělil serveru E15.cz Kozub. I přes nižší počet fúzí podle něj český trh v roce 2013 nezahálel. „Pro vykreslení trhu je dobré sledovat nejen počet fúzí, ale i akvizic na trhu v kusech. A v neposlední řadě i to, v jakém objemu tyto transakce probíhaly,“ konstatoval Kozub.

ÚOHS všechny fúze, které loni uzavřel, povolil. Ve většině případů za jeden měsíc od obdržení případu. Závěrem roku ale dostal na stůl několik složitějších fúzí, které podle dostupných informací dosud neuzavřel.

Fortunu řízení ještě čeká

Příkladem je plán Tipsportu a Fortuny, které chtějí vydávat společné losy pod jednotnou značkou. ÚOHS se musí v řízení vypořádat s námitkami konkurence. Proti záměru protestuje více firem, zejména Sazka, která má na trhu dominantní pozici. Další složitější případ uzavřel ÚOHS až letos.

Bez podmínek nakonec schválil převod jedné cementárny, čtyř pískoven a 17 betonáren švýcarského Holcimu, které jsou v České republice, pod mexický Cemex. Spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže, uvedl v březnu předseda ÚOHS Petr Rafaj.