Díky betonu vydělal miliardy, teď se chce stát prezidentem. Tomáš Březina jde do voleb

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: E15 Michael Tomeš

Podnikatel Tomáš Březina se chce stát prezidentem.
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Tomáš Březina
6
Fotogalerie

Do boje o Hrad se přihlásil další kandidát z byznysového prostředí. Prezidentem se chce stát Tomáš Březina, který v 90. letech založil společnost Best. Březina výrobce betonových stavebních prvků před rokem za miliardy prodal společnosti DEK Víta Kutnara. 

Březina svůj záměr potvrdil Hospodářským novinám. „Je to tak, nezešílel jsem, chci se brát za lepší Česko,“ potvrdil deníku miliardář, který detaily uvede příští týden na tiskové konference, kam pozval zástupce médií. 

Nabídky na angažmá v politice Březina prý dostává pravidelně, potvrdil v lednu. „Oslovují mě ze stran větších i menších. Oslovují mě jednotliví lidé, že by ten můj příběh bylo dobré zúročit,” říkal tehdy v rozhovoru pro deník E15. 

Nicméně v té době se k tomu stavěl odmítavě. „Chtěl jsem, ale opustil jsem to. Už jsem na to starý. Celkově na tu politiku stárnu. Když teď vidím politiky ještě mladší než já, jak zamotaně mluví a jak i drobně nevábně vypadají, tak si říkám: A tohle bys chtěl?,” řekl tehdy v rozhovoru pro deník E15 Březina, který v 90. letech dva roky vykonával mandát poslance za ODS a později za Unii svobody. Poté z osobních důvodů odstoupil. 

V roce 2013 to vypadalo, že Tomáš Březina spojí síly s tehdy vznikajícím hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Po pár týdnech se nicméně jejich cesty rozdělili. „Nebyl jsem členem ANO, jen tři týdny lídrem v kraji. A z toho jsem dva týdny propřemýšlel, jak se z toho vyvléct. ODS, to je stará historie, i když pravicovým voličem budu vždycky,” komentoval později Tomáš Březina své politické preference. 

Tomáš Březina se narodil v Praze a vystudoval Fakultu stavební ČVUT. Poté až do začátku devadesátých let pracoval jako projektant, mistr, stavbyvedoucí a referent v několika pražských podnicích. V roce 1990 založil v Rybnici u Plzně společnost Best, která vyrábí betonové stavební prvky. V této společnosti byl do roku 2021, kdy firmu prodal, jediným vlastníkem a statutárním ředitelem. V roce 1996 se stal poslancem za ODS, poté přešel do nově vzniklé Unie svobody. 

Březina není jediný kandidát z politického prostředí, už dříve kandidaturu potvrdili miliardář Karel Janeček a podnikatel v IT Karel Diviš. Spekuluje se také o možném aspiraci na prezidenta bývalého premiéra a podnikatele Andreje Babiše, ten to však zatím nepotvrdil. Volby se odehrají v lednu 2023.