Dlouhá mateřská a málo částečných úvazků. Matky v Česku bojují s nerovnostmi

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

V Česku pracuje ve srovnání s Evropskou unií jen polovina matek s malými dětmi. Práce na částečný úvazek v Česku firmy příliš nenabízí, navíc chybějí i místa v jeslích či školkách.

O práci na částečný úvazek by přitom byl v Česku zájem, ale firmy příliš takových možností nenabízejí. Téměř třetina obyvatel České republiky přitom považuje práci na částečný úvazek za dobrý způsob, jak skloubit práci a rodinný život. Přesto využívá této formy pracovního poměru jen 8,5 procenta českých žen, což představuje razantní rozdíl oproti průměru EU, kde do práce na kratší dobu chodí bezmála třetina zástupkyň něžného pohlaví. Údaje přináší letošní studie Evropské komise s názvem Současná situace rovných příležitostí v České republice.

Srovnání počtu osob v Česku a EU, které pečují o malé dítě a přitom pracují:

zaměstnanost žen s malými dětmizaměstnanost žen s malými dětmi|Eurostat

Práci v Česku hledá zatím bez úspěchu velký počet žen, které pečují o malé děti. „Pro české firmy se otevírá velký potenciál pro lepší přístup k ženským talentům. Například jim mohou častěji nabízet částečné úvazky nebo jiná flexibilní pracovní ujednání,“ míní studie.

Upozorňuje přitom, že pro podporu masivnějšího vstupu žen na trh práce, je potřeba nutně vytvořit rámec pro sladění pracovního a rodinného života. Formální péče o malé děti, je totiž v Česku mnohem méně obvyklá, než je evropský průměr. Míra českých dětí do 3 let, o něž pečuje někdo jiný než rodina po více než třicet hodin týdně, odpovídá nule. V Evropě je to 14 procent batolat. A ani když povyrostou, nechodí do školky tak často jako jejich evropští kamarádi.

Kolik procent dětí tráví čas v předškolních zařízeních:

Počet dětí v přeškolních zařízeníchPočet dětí v přeškolních zařízeních

Péče o děti tak leží převážně na bedrech českých žen – mají totiž jen málo možností, kam by potomky mohly odkládat, aby se mohly rychleji vrátit ke své profesi a neztrácely kvalifikaci. „Negativní dopad rodičovství na zaměstnanost žen činí v České republice více než 25 procent,“ zdůrazňuje studie Evropské komise.

Na trh práce se ženy po dlouhé mateřské dovolené dostávají jen obtížně, přestože jich více než mužů získalo střední vzdělání a vysokou školu jich absolvoval zhruba stejný podíl. „V České republice míra zaměstnanosti žen s malými dětmi do 6 let dosahuje pouze necelých 36 procent - to je druhý nejnižší počet v EU. Průměr činí necelých šedesát procent,“ potvrzuje na datech za rok 2011 studie.

Souhlasí s ní i odborníci z pracovních agentur. „V rostoucím počtu lidí ucházejících se o práci, zaznamenáváme také větší počet matek vracejících se do práce po rodičovské dovolené, což pravděpodobně souvisí s baby-boomem v předchozích 3 až 4 letech,“ říká Iva Didova, tisková mluvčí personální agentury Adecco. Podle ní je tato skupina uchazečů o práci ještě více diskriminována než lidé ve věku nad 50 let.

„Aby vzrostla míra žen vracejících se do zaměstnání po mateřské dovolené je třeba je systematicky doprovázet během rodičovské dovolené, tj. informovat a připravit rodiče před odchodem, udržovat kontakt během dovolené a poskytovat pomoc při opětovném vstupu na konci období,“ radí autoři evropské studie.

Propad v zaměstnanosti během a po rodičovské dovolené a následovný těžký návrat na trh práce je jedním ze zásadních důvodů, proč se oproti evropskému průměru dostává méně žen do vedoucích pozic ve firmách či v politice.

Srovnání počtu žen, které se dostávají do manažerských pozic v Česku a EU:

Ženy ve vedení firem ==== | ==== Ženy na pozicích středního managementu

Ženy na vedoucích postech, srovnání ČR - EUŽeny na vedoucích postech, srovnání ČR - EU|Eurostat

Tento fakt demonstruje také široký rozestup mezi mužskými a ženskými platy, který v Česku přesahuje 25 procent, zatímco průměr evropské sedmadvacítky vykazuje jen šestnácti procentní rozdíl ve prospěch mužů.

Srovnání platových rozdílů mezi muži a ženami:

Srovnání rozdílu platů mezi muži a ženami v ČR a EUSrovnání rozdílu platů mezi muži a ženami v ČR a EU|Eurostat