Do druhého pilíře vstoupí v lednu 5 a půl tisíce lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Penzijní společnosti za leden uzavřou podle odhadu prezidenta Asociace penzijních fondů (APF) a ředitele ČSOB penzijní společnosti Karla Svobody na 5500 smluv o vstupu do druhého pilíře penzijní reformy.

Přesto si penzijní společnosti věří, že do konce června, kdy se musí lidé starší 35 let rozhodnout, zda do druhého pilíře vstoupí, či nikoli, získají alespoň půl milionu klientů. „Podle mého názoru vstoupí do druhého pilíře během prvního pololetí minimálně půl milionu lidí a za celý rok to bude přibližně milion,“ říká Svoboda. „V červnu budou v pobočkách stát fronty,“ tipuje Josef Beneš, šéf Raiffeisen penzijní společnosti, který je přesvědčen, že se prodej rozjede na poslední chvíli.

Penzijní společnosti svalují vinu za nízký počet smluv na pozdní spuštění prodeje kvůli získávání licencí. „Poptávka odpovídá situaci ze začátků penzijního připojištění v roce 1994,“ srovnává vlažný rozjezd Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny, která zatím eviduje přibližně polovinu všech uzavřených smluv.

Externí prodejní sítě, tedy především poradenské společnosti, začínají druhý pilíř prodávat teprve teď. Otázkou ale zůstává, zda externí sítě mohou prodej druhého pilíře nějak zvýšit. Podle informací deníku E15 nejsou poradenské sítě z druhého penzijního pilíře nijak nadšeny. Může za to zákonné omezení výše provize za prodej, která se odvíjí od průměrné mzdy. Aktuálně je to 870 korun za každou smlouvu o vstupu do druhého pilíře.

Poradci jsou zvyklí na diametrálně odlišné provize. Při mzdě třicet tisíc měsíčně bude odvod (tři procenta opt out a dvě procenta z vlastního) do druhého pilíře činit 1500 korun, pokud s takovouto měsíční platbou prodají poradci klientům jiný produkt, mohou kasírovat provize převyšující třicet tisíc korun.