Dobrovolné dary na snížení dluhu? Česko rozhodně nespasí

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno odpovídal na otázku, proč Česko nezavede vyšší daně pro nejbohatší občany, aby se dařilo rychleji snižovat státní dluh. Ve světě k vyššímu zdanění (sebe samých) vyzývají i známí multimilionáři jako Waren Buffett nebo Lilian Betancourtová. Kalousek s nadsázkou odpověděl, že v Česku bohatí už možnost dobrovolně platit více mají – prostřednictvím darů na speciální konto ministerstva financí. A kolik už se na něm sešlo peněz?

„Česká vláda má svoji daňovou politiku, ve které chce daně vybírat, ne daňové poplatníky vyhánět. Zůstanou-li tady pouze ti, kteří budou požadovat pomoc, ti, kteří jsou schopni ty peníze produkovat, buď odejdou, nebo ty peníze produkovat přestanou, protože proč by to dělali, privilegovaní,“ odpovídal na otázku možnosti zavedení daní pro nejbohatší v pořadu Hyde park České televize nejdřív vážně Kalousek.

„Některé země k tomu přistupují, protože politik vyhoví tomuto tlaku, nicméně inkaso z těch prostředků je žádné nebo téměř záporné,“ argumentoval dál.

Kalousek pak ještě dodal, že ti, kteří chtějí, mohou už teď v Česku do státní kasy posílat víc, než musí. „Na internetových stránkách Ministerstva financí je účet dluhové služby a kdokoli tam může přispět jakoukoli částkou, pokud mu vadí, že je zdaňován málo.“

A jak úspěšně tato možnost funguje v praxi? Tady je odpověď mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jákoba: „Do rezervního fondu ministerstva financí převádějí občané peníze jako „dar“ na snížení státního dluhu ČR od listopadu 2009. V letech 2009-2011 byly přijaty „dary“ občanů na umoření státního dluhu ve výši celkem 85 102 korun (celkem 57 „darů“).“

85 tisíc korun ve srovnání s celkovým veřejným dluhem Česka, který překračuje 1,5 bilionu korun? Žádná hitparáda, řeklo by se populárním přirovnáním. Ovšem na druhou stranu na to, že jde čistě o dobrovolné příspěvky, je to možná až překvapivě mnoho. To ať posoudí každý sám.