DOKUMENT: Pavel Zeman naboural Ištvanovu konstrukci, zrušil stíhání exposlanců

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o stížnostech obviněných v takzvané kauze Nagygate. Zásadním způsobem naboural právní kvalifikaci olomouckého Vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Stíhání exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra zrušil s tím, aby o věci Ištvan znovu jednal a rozhodl. Údajné úplatkářství se tak bude hledat mezi důkazy mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z informací, které má týdeník Euro a server E15.cz k dispozici.

Stížnosti bývalé pravé ruky premiéra Petra Nečase Jany Nagyové a Romana Bočka Zeman zamítl jako nedůvodné. Nejvyšší státní zástupce ovšem připustil, že stíhání Bočka a Nagyové pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele není zákonně podepřeno.

Žalobce Ištvan tak bude muset hledat jinou právní kvalifikaci. „Bude-li chtít dozorový státní zástupce dále pokračovat v případném trestním stíhání, bude se muset pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že část skutku neprobíhala na půdě Poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman.

Exposlanci se kromě poslanecké imunity odvolávali i na formální nedostatky v usnesení o zahájení trestního stíhání. Hájí se tím, že z usnesení není jasné, čeho přesně se měli dopustit. Šnajdr se mimo jiné opírá o výpověď exministra financí Miroslava Kalouska. Pod jeho resort spadají státní podniky Čerpo a Český Aeroholding, do jejichž představenstev byli Šnajdr a Fuksa zvoleni.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, kterým se Zeman musel řídit, exposlance částečně vyňalo z pravomoci policie a státních zástupců. Částečně se týká i Nagyové a Bočka, podle Zemana ale v těchto případech budou stačit menší změny.

Zeman: Přijetí funkce byl úplatek

Zeman naopak odmítl Šnajdrovo tvrzení, které v uplynulých vyslovovali i někteří politici ODS a TOP 09, že kauza nemůže spadat pod olomoucké státní zastupitelství, protože není místně příslušné. Pražské Vrchní státní zastupetelství ale podle Zemana nemohou kauzu dozorovat, prože na jejím počátku stálo vyšetřování jeho náměsrtka Libora Grygárka a dalších úředníků. Zeman proto rozhodl o přenosu vyšetřování do Olomouci.

Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí ani s tvrzením exposlanců, že přijetím funkcí v představenstvech státních podniků nemohli být podplaceni, protože finanční zisk z vykonávání těchto funkcí byl nižší než jeji poslanecké příjmy. Podle Zemana je ale slib zisku funkcí, „na které neměli nárok a které by jinak nemuseli získat“, možná považovat za úplatek.

Podle Zemana Ištvan nepochybil, když trestní stíhání zahájil. „Míra poderžení z trestného činu pro zahájení trestního stíhání musí sice být konkrétními zjištěnými skutečnostmi dostatečně odůvodněna, nezvytné je však zdůraznit, že není nutné, aby trestná činnost byla na počátku trestního stíhání a stím spojené fáze vyšetřování spolehlivě prokázána v míře, jako je tomu u obžaloby,“ uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství.

Ištvan chystá novou kvalifikaci

Ištvan s rozhodnutím Nejvyššího státního zástupce počítal. „Pokud jde o zrušení stíhání tří exposlanců, tak tuto možnost jsem jako vysoce pravděpodobnou s ohledem na rozhodnutí Nejvyššího soudu avizoval již před týdnem,“ řekl. Skutky se pokusí překvalifikovat, aby mohlo stíhání pokračovat.

Ištvana v jeho práci včera podpořil prezident Miloš Zeman. „Prezident panu Ištvanovi vyjádřil plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou,“ uvedla mluvčí hlavy státu Hana Burianová.

Expremiér Nečas v souvislosti s vyšetřováním hlasitě hovoří o šikaně ze strany státních zástupců, kteří se podle něj snaží Česko proměnit v prokurátorskou republiku.

„Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát,“ řekl prezident o kauze.

Rozhodnutí o zrušení trestního stíhání exposlanců ODS by E15online