Drábek rezignoval

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) rezignuje na funkci k 31. říjnu. Důvodem je to, že soud uvalil vyšetřovací vazbu na jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku, sdělil dnes Drábek na mimořádné tiskové konferenci. Měsíční lhůtu pro svou rezignaci prý zvolil pro to, aby měl čas předat svůj úřad zkonsolidovaný a dal TOP 09 čas na výběr svého nástupce.

Drábek se cítí nevinen a věří, že se obhájí i jeho bývalý podřízený. Rozhodl se prý po rozhovoru s vedením strany - předsedou Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou Miroslavem Kalouskem - a také po konzultaci s premiérem Petrem Nečasem.

Rezignaci označil za definitivní, naopak u svého prvního náměstka Vladimíra Šišky připustil možnost, že pokud by se očistil, v což ministr sám věří, na post by se mohl vrátit. Ministr uvedl, že vybrat jeho nástupce bude záležitostí vedení TOP 09, on žádné jméno nabízet nebude, ale bude své straně ve výběru nápomocen.

Drábek již v úterý uvedl, že rezignuje, pokud se u jeho náměstka jasně prokáže spáchání trestného činu. Šišku z funkce odvolal. Dnes řekl, že stále nemá o případu mnoho informací. K rezignaci ho ale prý přimělo to, že soud rozhodl o tom, že Šiška půjde do vazby. „Je to samozřejmě moment, který je také určitou okolností,“ reagoval na dotaz, zda za jeho rozhodnutím stály blížící se krajské a senátní volby.

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes poslal náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku do vazby, ředitele odboru informatiky Milana Hojera propustil na svobodu.

Protikorupční policie stíhá Šišku a ředitele odboru informatiky MPSV Milana Hojera kvůli podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. Kauza se týká společnosti OKsystem, mužům v případě odsouzení hrozí až šestileté tresty. Hojera soud do vazby neposlal a bude stíhán na svobodě, ve funkci šéfa IT ale skončil.

Za největší dluh ve své ministerské práci Drábek označil nedotažení legislativy ohledně sociálně-právní ochrany dětí, o což by se chtěl pokusit právě ještě do konce října, kdy bude ještě ve funkci.

Na dotaz, co bude hlavní Drábkovou náplní práce po odchodu z ministerského křesla ministr odpověděl, že se bude naplno věnovat poslanecké práci.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska ministr svým oznámením odchodu z funkce převzal odpovědnost nejen za své podřízené, ale i za politickou kulturu v zemi. „Mohu si jen povzdechnout, že zdaleka ne všichni v jeho situaci se zachovali stejně statečně,“ podotkl Kalousek.

I podle vicepremiérky Karolíny Peake bylo ministrovo rozhodnutí politicky odpovědné. „Jedná se o velmi závažný případ, týká se velmi vysokého úředníka. Pokud by se rozhodl jinak, bylo by to neudržitelné a velmi poškozující pro celou vládu,“ uvedla politička.

ČSSD okomentovala rezignaci Drábka jako zcela nevyhnutelný krok. „Drábek je s obviněným Šiškou dlouhodobě spojen a na ministerstvo ho přivedl. Nyní je potřeba provést kontrolu všech zakázek, které organizoval náměstek Šiška, zrušit Šiškovy sKarty a také Drábkovu důchodovou reformu,“ prohlásil předseda Bohuslav Sobotka.

Drábek bude desátým ministrem, který opustí vládu:

15. prosince 2010 - Kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) oznámil rezignaci ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Prezident Václav Klaus demisi přijal 21. prosince a 17. ledna 2011 jmenoval novým šéfem resortu starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS).
21. dubna 2011 - Klaus jmenoval ministrem vnitra někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministrem dopravy Radka Šmerdu (oba nestraníci). Vládu opustil ministr dopravy Vít Bárta (demisi podal 8. dubna), dosavadní ministr vnitra Radek John (VV) zůstal vicepremiérem s pověřením řídit boj proti korupci.
17. května 2011 - John předal Nečasovi rezignaci na funkci vicepremiéra. Ve vládě prý necítil dostatečnou podporu pro boj proti korupci a s premiérem se neshodl na personálním obsazení týmu svých spolupracovníků. Prezident demisi přijal 20. května.
1. července 2011 - Klaus jmenoval místopředsedkyni VV Karolínu Peake vicepremiérkou. Peake dostala na starost legislativní radu vlády a výbor pro koordinaci boje s korupcí. Prezident také jmenoval ministrem dopravy pražského manažera VV Pavla Dobeše. Ten nahradil Šmerdu, který rezignoval 30. června. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.
4. října 2011 - Premiér překvapivě navrhl odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS). Svůj krok Nečas vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s prací svého stranického kolegy. Fuksovi vyčetl například chyby při správě lesů a vadilo mu také, že málo hájil ve vládě stanoviska ODS. Fuksu 6. října v čele ministerstva nahradil bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (rovněž ODS).
9. listopadu 2011 - Premiér přijal demisi ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS). Politik se ocitl v podezření kvůli nejasným milionovým transakcím na účtu své matky. Kocourek je vysvětlil potřebou „odklonit“ majetek v době rozvodu. Novým ministrem průmyslu se 16. listopadu stal šéf jihočeské ODS Martin Kuba.
8. prosince 2011 - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) podal rezignaci. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě a v majetkovém přiznání to neuvedl. Prezident jeho demisi přijal 16. prosince a 20. prosince jmenoval jeho nástupkyní Alenu Hanákovou (STAN).
21. března 2012 - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se rozhodl rezignovat poté, co na vládě hlasoval proti návrhu, že musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun. Na jeho místo Klaus 2. května jmenoval prorektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialu (nestraník).
27. června 2012 - Klaus na Nečasův návrh odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Ten uvedl, že premiér krok odůvodnil tím, že požádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun. Pospíšilovým nástupce se 30. července stal místopředseda ODS Pavel Blažek.
3. října 2012 - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na konci října odejde z vlády. Rozhodl se tak kvůli obvinění svého prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Drábek se cítí nevinen a věří, že se obhájí i jeho bývalý podřízený.