Drony s bojovými schopnostmi. Česká armáda investuje miliardu do bezpilotních prostředků

Dron, ilustrační foto

Dron, ilustrační foto Zdroj: Usafa.af.mil

Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění české armády
2
Fotogalerie

Česká armáda po roce 2020 zakoupí dron s bojovými schopnostmi. Nyní používá několik druhů průzkumných bezpilotních prostředků. Vojsko by mělo do roku 2025 do dronů investovat miliardu korun, řekl na tiskové konferenci po veřejné části velitelského shromáždění české armády náčelník generálního štábu Josef Bečvář. V roce 2019 armáda také zakoupí nové drony ScanEagle, stát budou řádově 200 milionů korun. Na generálním štábu také začne výstavba schopností ochrany kyberprostoru.

Podle Bečváře by se v příštím roce mohlo zvýšit české zapojení v Afghánistánu a Iráku. Přesné návrhy zatím nejsou podle zástupců armády známy. V Afghánistánu by se posílení českých jednotek mohlo týkat desítek vojáků, do Iráku by podle dřívějšího vyjádření ministra Martina Stropnického (ANO) mohlo odjet 200 až 300 vojáků různých jednotek. Dalších asi 250 vojáků se zapojí do posílení přítomnosti NATO v Pobaltí. Vyslání více vojáků do Afghánistánu a nové jednotky do Iráku musí schválit Parlament. Nyní má armáda na misích mezi 400 a 500 vojáky, příští rok by jich tak mohlo být o několik set více.

Bečvář v proslovu před armádními veliteli tvrdě kritizoval, jak byly v minulosti sníženy schopnosti armády. "Kdo dal této zemi právo na deset let prakticky zastavit modernizaci armády? Kdo dal této zemi právo téměř rezignovat na financování vlastní obranyschopnosti?" řekl Bečvář. Poznamenal, že vojáci na rizika upozorňovali. Vzhledem k dalšímu vývoji bezpečnosti označil tento postup za krátkozraký a nebezpečný. Financování armády se výrazně snížilo v době hospodářské krize, od roku 2014 vyčleněné finance rostou.

Bečvář poznamenal, že své schopnosti nyní armáda znovu buduje. Za priority na příští rok stanovil přípravu a výcvik vojska a záloh, udržování a rozvoj schopností, zajištění závazků kolektivní ochrany a i akce na veřejnosti při oslavách 100. výročí vzniku Československa. Poznamenal, že příští rok armáda počítá s příchodem 2000 nových vojáků. Letos jich dosud podle něj přijala více než 2170 a naplněnost útvarů armády tak dosáhla 83 procent.

Prezident Miloš Zeman na shromáždění řekl, že by se měl nejen zvyšovat počet vojáků, ale za důležitý označil i příchod talentovaných lidí. Přimluvil se opět za to, aby Česko vydávalo na obranu dvě procenta HDP, jak se zavázalo při vstupu do NATO. Podotkl, že v minulosti byl dvouprocentní závazek plněn a všichni to považovali za samozřejmost. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je reálné cíle dosáhnout v roce 2025. Podotkl, že navržený rozpočet ministerstva obrany na příští rok se blíží 60 miliardám, letos to je 52,5 miliardy.

Jak je Zemanovým zvykem, před vojáky lobboval za pořízení moderních dronů. Armáda již podle něj vypracovala studii o začlenění bezpilotníků do výzbroje. "V nejbližší době se bude podle této studie kupovat prvních šest ScanEaglů," řekl Zeman. Armáda je již nyní využívá při své činnosti v Afghánistánu, dostala je z USA. Ve výzbroji má i další menší drony. Podle Zemana by měly být začleněny pod vzdušné síly, a ne pod pozemní jako dosud. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek novinářům řekl, že nový komplet dronů ScanEagle, který obsahuje deset strojů, obrana plánuje pořídit v roce 2019. Zeman také v projevu pochválil aktivní zálohy.

Armáda příští rok počítá se zapojením do posílení východního křídla NATO v Pobaltí. Více vojáků chce vyslat i do Afghánistánu a Iráku. Stropnický dříve řekl, že by do Afghánistánu mohlo být posláno až 300 vojáků, nyní jich je v zemi přes 250. Končící ministr obrany také v minulosti řekl, že by Česko mohlo vyslat do Iráku 200 až 300 vojáků různých oborů. Oba záměry by musel schválit Parlament. Podle Bečváře by pak Česko mohlo celkem do misí vyslat až 650 vojáků, nyní to je kolem 400.

Bečvář se zmínil také o posílení ochrany kybernetického prostoru. Podotkl, že Stropnický již podepsal návrh, aby část této domény byla i na generálním štábu. "Začínáme s výstavbou prvku, který bude mít na starosti tyto záležitosti. Musíme vytvořit prostředí pro to, abychom byli schopni chránit naše komunikační informační systémy, které jsou především používané v bojových podmínkách," řekl.

Stropnický se na velitelském shromáždění se zástupci armády rozloučil, poděkoval jim za spolupráci. Současná vláda podá ve středu demisi, v nové vládě bude Stropnický zřejmě působit na jiné pozici.