Druhý důchodový pilíř a úprava připojištění jsou zase o kousek blíž

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu. Vláda dnes podle zdrojů ČTK schválila zákony, které jsou ke změnám nutné. V druhém pilíři si lidé budou moci na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po jednání kabinetu řekl, že normy zajistí důsledné oddělení majetku akcionářů od majetku střadatelů, tak bude zajištěna ochrana klientů. Nastřádané peníze nebudou předmětem konkurzní podstaty, takže i v případě, že banka zkrachuje, klient o své peníze nepřijde, budou převedeny jinam.

Vláda požádá sněmovnu o projednání obou zákonů ve zrychleném řízení. Premiér Petr Nečas chce, aby normy byly společně s dalšími vládními reformními návrhy projednány na mimořádné schůzi 12. a 13. července. Ministři je schválili jednomyslně, řekl předseda vlády novinářům. Všichni členové kabinetu, kteří na tiskovou konferenci přišli, počítají s tím, že do spoření vkročí. Nečas prý kvůli tomu, aby neriskoval chudobu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je už ve věku seniorů, rozhodnutí ale doporučí svým synům. Nevěří tomu, že by peníze mohl střadatelům někdo vzít, jako se stalo generaci jeho otce a dědečka.

Pokud vládní návrhy projdou oběma komorami českého parlamentu a podepíše je prezident, budou mít spořící lidé na výběr čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů. Penzijní společnosti totiž budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.

Proti navrhované důchodové reformě se stavěly odbory. Jsou proti tomu, aby se ze státního systému mohla vyvést část odvodů. Přišel by tak podle nich o peníze a záhy by chyběly finance na vyplácení důchodů. Proti reformě penzí a dalším vládním reformním záměrům odboráři uspořádali před nedávnem celodenní stávku v dopravě. S chystanou důchodovou reformou ale nesouhlasili ani zaměstnavatelé. Druhý pilíř v připravované podobě považují za zbytečný. Upravit se podle nich měl hlavně státní důchodový systém a také nynější připojištění.

Debata se vedla o tom, zda má být tento druhý pilíř povinnou součástí důchodových plánů občanů, nebo jen dobrovolný. Nakonec se politici dohodli na dobrovolném připojištění. Lidé se budou moci pro vstup do druhého pilíře rozhodnout do dovršení 35 let věku, vstoupit budou moci i dříve. Lidé starší 35 let se budou muset pro vstup do systému rozhodnout do konce roku 2012.

Penzijní připojištění bude třetím pilířem

Po transformaci zůstane podle návrhu zachováno i samotné penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. V jeho rámci budou současní účastníci převedeni do transformovaných fondů.

Noví účastníci pak nebudou moci vstoupit do transformovaných fondů, ale do takzvaných účastnických fondů. Ty by měly mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování. Mohou tak v nich být vyšší výnosy, ale za cenu vyššího rizika ztráty úspor.

„Jeho stávajícím účastníkům bude umožněno buď setrvání v tzv. transformovaném fondu, anebo dobrovolný přechod do nového doplňkového penzijního spoření, dle jejich rozhodnutí. Návrh zákona tedy účastníkům stávajícího systému penzijního připojištění neukládá povinnost přejít do nového systému doplňkového penzijního spoření,“ stálo v podkladech pro dnešní jednání vlády.

Alespoň 300 korun měsíčně zajistí nárok na státní příspěvek

Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se má zvýšit až na 2760 korun ročně. V současnosti je to 1800 korun za rok. Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun. V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně.

Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Majetek současných penzijních fondů bude podle návrhu oddělen a prostředky účastníků budou převedeny do transformovaného fondu spravovaného penzijní společností, která bude po získání potřebných povolení nástupcem penzijního fondu.

Stejně jako dosud bude i v doplňkovém penzijním spoření možné přerušit placení příspěvků nebo uzavřít další smlouvu o penzijním spoření u jiné penzijní společnosti. Rovněž bude možné odložit placení příspěvků, jako je tomu u penzijního připojištění. Zachované rovněž zůstanou příspěvky od zaměstnavatele.

Reforma není konečným řešením, miní analytik

„Navrhovaná důchodová reforma je krok správným směrem. Vyvedení prostředků mimo státní sektor je zcela jistě pozitivní, protože při pohledu na situaci ve všech ekonomických odvětvích, která jsou pod státní správou, se ukazuje, že stát není zrovna efektivní hospodář,“ řekl ČTK analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

Tato důchodová reforma ale podle něj není konečným řešením z pohledu budoucího důchodce. Ani v případě čerpání penze z druhého pilíře totiž nebude mít dostatek peněz na udržení své životní úrovně. Každý budoucí důchodce, který dnes vydělává alespoň průměrnou mzdu, si tedy musí spořit i jinak než v druhém pilíři. Nabízí se možnost využít třetího pilíře, kterým budou dnes známé penzijní fondy přeměněny na zajímavé nástroje spoření se státní podporou, či investovat zcela samostatně, dodal analytik.