Duel Zeman – Sobotka zatím bez překvapení

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří 13. listopadu 2013 v Lánech s novináři po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří 13. listopadu 2013 v Lánech s novináři po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Zdroj: ctk

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka má za sebou první povolební setkání s hlavou státu. Jeho debata s Milošem Zemanem trvala téměř dvě hodiny a podle šéfa ČSSD se týkala především programových priorit, které by měla prosazovat případná vládní trojkoalice socialistů, hnutí ANO a KDU-ČSL.

„Informoval jsem prezidenta, že naším cílem je vytvořit pevnou koalici, v níž by se nám mělo podařit prosadit většinu priorit ČSSD,“ konstatoval po jednání Sobotka. Pověření prezidenta k vyjednávání o sestavení vlády očekává v příštím týdnu, kdy se znovu setká se Zemanem.

Za prioritu Sobotka označil především změnu hospodářské politiky. Ta budoucí by měla podpořit ekonomický růst a přinést nová pracovní místa. V zájmu sociální demokracie také je zrušení poplatků ve zdravotnictví a pravicových reforem vůbec. Jedním z pilířů budoucí vládní politiky by měla být také rekonstrukce státu, tedy maximální průhlednost státní správy a rovněž politiky – to by mimo jiné měl zajistit zákon o majetkových přiznáních.

Žádné překvapení se nekonalo. Fakt, že tento týden ještě sestavením vlády šéfa vítězné strany nepověří, a to kvůli problémům s kolenem, oznámil prezident již v pondělí. Sobotka hodlá dál prezidenta pravidelně informovat o povolebním vyjednávání.

Námluvy s Okamurou

Ještě tento týden bude ČSSD jednat také se zástupci dalších parlamentních stran. Tématem schůzek s komunisty, TOP 09, ODS a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury by mělo být především uspořádání Poslanecké sněmovny. Tedy obsazení postu předsedy dolní komory parlamentu, počet jejích místopředsedů a také parlamentních výborů.

Dnes se sociální demokraté mají setkat se zástupci Úsvitu, hnutí, o němž se začíná spekulovat, že by mohlo podpořit příští vládu, pokud by se ČSSD nepodařilo kvůli restitucím dohodnout s lidovci. Toto hnutí má stejný počet poslanců jako KDU-ČSL. Sociální demokraté, jak už Sobotka několikrát zopakoval, ale jednoznačně dávají přednost uzavření trojkoalice ČSSD – ANO – KDU-ČSL, která by ve sněmovně disponovala většinou 111 hlasů.

Krize v ČSSD zachránila Milanu Chovanci kariéru