Ekonomové: Vítězství levice může zpomalit ekonomické reformy

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: CTK

Výsledek krajských a senátních voleb, ve kterých podle předběžných údajů zvítězila levice, může znamenat zpomalení vládních ekonomických reforem i problémy vlády při kontrole veřejných rozpočtů. Na finanční trhy nebudou mít výsledky bezprostřední vliv.

V krátkodobém horizontu se podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška výsledek voleb v ekonomice nijak neprojeví. V delším výhledu bude záležet na vnitřním vývoji uvnitř nejsilnější vládní strany ODS, zda její předseda premiér Petr Nečas i po volebním neúspěchu uhájí vedoucí postavení a jak se dohodne s rebelujícími poslanci. To může znamenat změny v ekonomických reformách, které ale budou mít zřejmě jen dílčí charakter.

„Reformy, které jsou rozjeté a s nimiž stojí a padá státní rozpočet na rok 2013, velkých změn doznat nemohou. Buď totiž budou reformy a státní rozpočet, nebo ani jedno,“ uvedl Sobíšek.

Pravděpodobná levicová orientace většiny krajů a její nekonstruktivní vztah s pravicovou vládou může podle hlavního ekonoma a vedoucího analýz Patria Finance Davida Marka znamenat problém pro udržení kontroly nad veřejnými financemi. Levice v senátu se pak zřejmě projeví v odmítání reformních zákonů přijatých Poslaneckou sněmovnou.

„Pro případné externí pozorovatele to může být indikátorem pro výsledek parlamentních voleb za dva roky. Příklon k levici může předznamenat zpomalení fiskální konsolidace, což je negativní signál,“ dodal Marek.

Kdyby volby dopadly podobně před pěti lety, znamenalo by to podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové propad finančních trhů a zejména kurzu koruny. „V současnosti si nemyslím, že by trhy na výsledek jakkoliv reagovaly. Jsou totiž zcela netečné k domácímu dění a vyvíjí se podle pohybů v eurozóně,“ uvedla.

Vítězem krajských voleb se podle předběžných výsledků stala ČSSD před KSČM a ODS. Stejné pořadí ukazuje i první kolo senátních voleb.