Elitním vojákům stále chybí pušky. Vítězové tendrů selhávají v testech

Armádní odstřelovači by potřebovali přes dvě stovky
moderních pušek. Měly by nahradit zastaralé dragunovy z dob Varšavské smlouvy.

Armádní odstřelovači by potřebovali přes dvě stovky moderních pušek. Měly by nahradit zastaralé dragunovy z dob Varšavské smlouvy. Zdroj: ctk

Ani druhý pokus ministerstva obrany nahradit zastaralé odstřelovací pušky Dragunov z dob Varšavské smlouvy nedopadl dobře. Zatímco většina českých vojáků už má moderní útočné zbraně, elitním střelcům stále chybí přesné pušky splňující nároky na současnou taktiku vedení boje. Zbraně nabízené českou obchodní firmou Pramacom totiž nevydržely armádní testy.

Dragunovy zaváděné do výzbroje v sedmdesátých letech mají krátký dostřel a nezasáhnou cíl na tisíc metrů ve dne, respektive osm set metrů v noci. Kromě toho je nelze osadit denními a nočními zaměřovači ani jiným dnes standardním příslušenstvím.

„Výběrové řízení není na pořadu dne, armáda zvažuje další postup,“ reagoval Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva. Nákupčí ještě nedávno předpokládali, že zbraně do září dodá tuzemský Pramacom, který vyhrál loňské výběrové řízení na 238 pušek s typem MWT 110 SASS. V tendru, kde jediným hodnoticím kritériem byla cena, požadovala obchodní firma 81 milionů korun, třetinu z toho na samotné pušky. Plné dvě třetiny měly stát přístroje nočního vidění od výrobce, který není v Severoatlantické alianci rozšířený.

Česká zbrojovka Uherský Brod skončila druhá. Za odstřelovačky L129 A1, jimž jsou vybaveni britští commandos a další speciální jednotky, chtěla o necelých sedm milionů víc. Noční vidění měl dodat známý americký výrobce Flir. Vyplývá to z plánu akvizic rezortu obrany, který má deník E15 k dispozici.

Málo odolné zbraně

Pramacom však vsadil na špatného partnera. Zbraň vyráběná v Rakousku nevydržela při zkouškách ve Vojenském technickém ústavu ve Slavičíně deset tisíc výstřelů. A to armáda limit oproti první soutěži z roku 2013 snížila o třetinu. Tehdy se vítězná puška švýcarsko-německé Sig Saurer, kterou zastupovala přerovská Meopta, prakticky rozpadla.
„Hlavním hodnoticím kritériem měla být spolu s cenou i kvalita doložená akreditovanou zkušebnou.

Problém je v tom, že se nejprve vybere vítěz, podepíše se s ním smlouva a teprve pak se provádí testy. Přitom zájemci, kteří je splnili a kvůli ceně skončili za Pramacomem, se už nemohou vrátit do hry,“ míní nákupčí, jenž si přál zůstat v anonymitě. Chyba spočívá hlavně v zákonu o veřejných zakázkách, podle něhož se má přihlížet právě jen k ceně. Například ve Spojených státech má cena zpravidla šedesátiprocentní váhu a technické parametry čtyřicetiprocentní.