EU Observer: Nežádoucí host Putin je zván do Prahy

Prezident Zeman

Prezident Zeman Zdroj: ctk

Po anexi Krymu se ruský prezident Vladimir Putin stal v evropských metropolích nežádoucí osobou. Neobjevil se sice na černé listině, ale představitelé Evropské unie se v březnu rozhodli zrušit příští summit EU-Rusko a také nepořádat pravidelné bilaterální schůzky s ruským lídrem. Zákaz se ale nevztahuje na mnohostranná jednání, jako byl nedávný asijsko-unijní summit v Itálii, či zvláštní akce, jako byly oslavy výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Příští neoficiální summit EU-Rusko se odehraje v České republice a Polsku 26. a 27. ledna. České dění se má odehrát v Terezíně, kde nacisté vytvořili židovské ghetto. Z Terezína má vzejít deklarace jako slib 46 států, včetně Ruska, zachovávat památníky holokaustu. Polsko si zase připomene 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, kde nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, převážně Židů.

Vůdci evropských států budou v České republice 26. ledna a ještě dopoledne 27. ledna, než odcestují do Osvětimi. Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko již potvrdili, že přijedou na Pražský hrad, píše zpravodajský portál EU Observer. Putinova lednová cesta do Česka zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Krize by neměla narušit průběh oslav

Ruští a ukrajinští vojáci ze 60. armády Prvního ukrajinského frontu otevřeli brány Osvětimi okolo třetí hodiny odpoledne 27. ledna 1945. Tábor byl téměř prázdný. Zůstalo tu jen pár tisíc vězňů. Němci utekli a vzali s sebou většinu vězňů. Přes pozdější sovětský útlak ve východní Evropě Češi a Poláci nikdy nepřestali zvát ruské představitele na oslavy válečných výročí. A hostitelé si ani nepřejí, aby ukrajinská krize narušila vzpomínkové akce v roce 2015.

„Je důležité pozvat co nejvíce světových vůdců, zvláště ze zemí, které sehrály klíčovou roli v osvobození nacistických koncentračních táborů,“ říká Orly Joseph, mluvčí Evropského židovského kongresu, který spolupořádá terezínské oslavy. „Je nezbytné vytvořit konsenzus ohledně uchování památek na holokaust a bojovat proti moderním formám xenofobie, netolerance a antisemitismu,“ dodal.

Je důležité pozvat co nejvíce světových vůdců

S tím souhlasil také úřad bývalého polského vězně v Osvětimi Wladyslawa Bartoszewského, který rozesílal pozvánky: „Akce (v Osvětimi) je věnována posledním přeživším, ne politikům,“ sdělil.

Někteří kritici mají vzhledem k Putinově válčení na Ukrajině pochybnosti, zda bylo vhodné ruského vůdce pozvat. Poukazují na nacionalistickou a imperialistickou propagandu Kremlu, jakož i na skutečnost, že Putin nedávno obhajoval pakt Molotov-Ribbentrop, který jako dohoda mezi Stalinem a Hitlerem předcházel vypuknutí druhé světové války. Navíc Putinovo rozdrcení ruských liberálů nyní hrozí i uzavřením nevládní organizace Memorial, která dokumentuje zločiny stalinismu.

Velice riskantní pozvánka

O vhodnosti Putinova pozvání se v Polsku debatovalo už v květnu. Tehdejší polský premiér Donald Tusk, který do Prahy a Osvětimi zavítá ve své nové roli předsedajícího unijním summitům, označil pozvánku za „velice riskantní“.

„Putinova přítomnost v Osvětimi by byla falešným gestem vůči obětem holokaustu,“ usoudil jeden vysoce postavený evropský diplomat, který tato slova pronesl pod podmínkou zachování anonymity. „Pakt Molotov-Ribbentrop nezastavil Hitlera a z historického hlediska vytvořil podmínky pro vznik tábora v Osvětimi. Žádné omlouvání tohoto paktu se na tomto pietním místě nemůže konat,“ řekl.

Putinova přítomnost v Osvětimi by byla falešným gestem vůči obětem holokaustu

Diplomacie ale může jít stranou: teprve se totiž ukáže, jakého lidového přivítání se Putinovi dostane. Lidé přece nedávno na oslavách 25. výročí pádu komunismu házeli vajíčka po českém prezidentovi Miloši Zemanovi kvůli jeho proruským názorům. Polská policie zase při listopadových oslavách polské nezávislosti použila vodní děla, aby zabránila radikálům zaútočit na ruské velvyslanectví ve Varšavě.

„Situace je problematická a bude tu spousta protokolárních záležitostí. Putin není ten typ osobnosti, kterou bychom si tu teď přáli,“ řekl nejmenovaný český zdroj. „Lidé tady nechtějí Putina. Ale neznám nikoho, kdo není blázen, kdo by chtěl v Osvětimi házet vajíčka,“ citoval EU Observer zástupce šéfredaktora polského týdeníku Polityka Lukasze Lipińského.