Eurokomisařka: Pomoc uprchlíkům není podmínkou pro dotace

Eurokomisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová

Eurokomisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová Zdroj: ctk

Využívání peněz z evropských fondů není vázané na migraci, řekla po jednání s ministry Visegrádské skupiny a čtyř partnerských zemí eurokomisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová. Členské státy se podle ní mohou samy rozhodnout, jestli chtějí část peněz využít na programy určené na pomoc uprchlíkům. Česko bude podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) prostřednictvím operačních programů podporovat pouze osoby, které dostanou v Česku azyl.

„Pro nás není žádné spojení mezi rozdělením fondů a migrací,“ uvedla Cretuová. „Je na členských státech, aby se rozhodly, zda chtějí tyto peníze použít na řešení krize s uprchlíky,“ dodala.

Ministryně Šlechtová poznamenala, že evropské strukturální fondy nejsou primárně určeny k tomu, aby se z nich financovala pomoc pro uprchlíky, kteří na evropské území přišli v rámci migrační vlny. „Jsou to peníze, jejichž využití jsme plánovali dlouho dopředu, když ještě žádná krize nebyla,“ uvedla.

Dotace jen pro azylanty

Plány na využití dotací musí členské země odevzdávat před začátkem takzvaného programovacího období. Komisařka Cretuová uvedla, že kvůli neočekávanému problému s uprchlíky mohou členské země žádat Komisi o revize svých záměrů. „Zatím to využila Itálie, která chce peníze použít na zařízeních mobilních nemocnic nebo školek, “ řekla Cretuová.

Česká vláda podle Šlechtové o žádnou revizi žádat nebude, peníze na pomoc uprchlíkům by se podle ní případně mohly najít v aktuálním nastavení pro čerpání programů. „Pokud Česká republika přistoupí k tomu, že by mohla financovat něco ohledně migrační krize z evropských fondů, tak to bude pouze na osoby, které získají azyl v České republice,“ řekla ministryně.

Z uprchlíků sociálně slabí

Tito lidé se po udělení azylu zařadí mezi sociálně slabé, na které už některé projekty placené z evropských peněz míří. Podle ministryně se jedná o pomoc při začlenění do společnosti, rekvalifikace, další vzdělání nebo zvládnutí jazyka.

Zda Česko tímto způsobem využije stávající programy i na migraci, rozhodne podle Šlechtové vláda na základě analýzy, kterou zpracovává její úřad společně s ministerstvy vnitra a práce. „Nepočítáme s tím, že by evropské fondy platily nějaké ploty nebo policii, to je záležitost státního rozpočtu,“ dodala Šlechtová.

Jednání s komisařkou Cretuovou se dnes zúčastnili zástupci ministerstev nebo ministři zemí Visegrádu a Bulharska, Chorvatska, Rumunska a Slovinska. Takzvaná skupina V4+4 se dohodla na společném postupu při jednání o rozdělení fondů a úpravě pravidel pro jejich čerpání pro období po roce 2020.