Evropské peníze: Místo k miliardářům do rozvoje obcí

.

. Zdroj: JUDr. Stanislav Polčák, Europoslanec člen EPP Group

Česko z EU stále dostává více peněz, než do ní pošle. Pokud budeme chytří, můžeme z těchto prostředků výrazně modernizovat naši zemi. Nebo raději přispějeme k bohatnutí holdingů?

Už druhou dekádu žijeme v době obrovských technologických změn. Inovace dramaticky zvyšují kvalitu našeho života. Zároveň se také stále přibližujeme udržitelnějšímu modelu spotřeby ekonomiky, hospodářství a stále více i v účinnosti zemědělských postupů.

Zatímco české programy na rozvoj a modernizaci služeb jsou těžko předvídatelné a s každým ministrem se jejich parametry a dosažitelnost výrazně mění, evropské fondy jsou mnohem přehlednější a v tomto ohledu efektivnější.

Česko letos získalo z evropského rozpočtu o 50 miliard korun více, než odvedlo. Je tedy čistým příjemcem. Právě velká část z přerozdělených peněz je určena na dotace směřující k rozvoji služeb, inovacím a k podpoře nových technologií. Je pouze na naší šikovnosti, jak je doma využijeme.

Někdy stačí nasměrovat

Osobně už léta v roli předsedy Sdružení místních samospráv podporuji mnoho zájemců o projekty, které mají inovační potenciál a podporují rozvoj a zvyšování kvality života v obcích. Často stačí jen správně nasměrovat, šířit povědomí o výzvách, do kterých se lze hlásit.

V řadě ohledů menší jednotky jako právě obce dokážou být v managementu dotací také stále soběstačnější a realizují takové projekty, které v místě reálně zlepšují kvalitu životního prostředí i života samotného – ať už jde o vlastní energetickou spotřebu na veřejné domy a vytápění, nakládání s odpadem, vodním hospodářstvím, podporu kulturních a vzdělávacích spolků.

Bez dat to nepůjde

Co přetrvává jako zásadní problém, je nedostatečná elektronizace a skutečný rozvoj e-governmentu. Administrativní zátěž na trase papír – razítko – pošta jsou na úrovni obcí nadále enormní. Ten, kdo je za to plně odpovědný, je především náš stát. Nejsme Estonsko, a ještě dlouhá léta nebudeme. Očekávám, že hlasitěji se o tomto tématu bude mluvit zase až příští rok před sněmovními volbami.

Evropské fondy ale mohou pomoci i v boji s dalším vážným problémem, který život v obcích a celém Česku ohrožuje. Mám na mysli péči o krajinu, jejíž stav se zhoršuje každým rokem, ať už jde o obrovskou větrnou nebo vodní erozi, odlesnění, hospodaření na obřích půdních lánech, ohromující používání chemie nebo zásadní ztrátu biodiverzity. 

Nutné je proto sledovat kroky vlády a křičet pokaždé, když bude hrozit zneužití dotací pro další bohatnutí různých koncernů a holdingů, namísto toho, aby peníze šly do inovací a skutečného rozvoje naší země.

Evropské peníze jsou primárně nás – občanů, a čím důkladněji si je budeme hlídat, tím lépe pro naši budoucnost.

Stanislav Polčák,

Europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv