Exministr Langer chce žalovat Český rozhlas, vadí mu spojování s nahrávkami Babiše

Ivan Langer nemá prý s nahrávkami Andreje Babiše nic společného.

Ivan Langer nemá prý s nahrávkami Andreje Babiše nic společného. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Exministr vnitra Ivan Langer a podnikatel Ivan Kyselý společně na tribuně při tenisovém utkání
Ivan Langer
Ivan Langer
Ivan Langer
Ivan Langer
8
Fotogalerie

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer chce žalovat Český rozhlas za tvrzení, že za kompromitujícími nahrávkami Andreje Babiše zveřejněnými na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman, stojí lidé z „Langerova okolí“. Reportér Janek Kroupa měl materiály získat v jedné z kanceláří olomouckého domu podnikatele Ivana Kyselého.

Český rozhlas na konci června uveřejnil zprávu, že při pátrání po pozadí skupiny Julius Šuman narazil na člověka, který disponuje dosud neznámými nahrávkami předsedy hnutí ANO. 

Jeho i zdroj Českého rozhlasu, údajně z policejních kruhů, pak Kroupa označil za součást blízkého okolí bývalého ministra vnitra Ivana Langera a doslova se ptá, proč „lidé kolem něj (Langera - pozn. red.)” shromažďují kompromitující materiály na předsedu ANO Andreje Babiše.

Proti takové formulaci se ale začátkem července sám Langer ohradil a zaslal do redakce písemnou výzvu k uveřejnění omluvy, jejíž znění má E15 k dispozici. Podle jeho tvrzení z něj reportáž dělá „aktéra ve středu nějakého okruhu lidí, kteří shromažďují kompromitující materiály”, což je podle něj závažné obvinění.

„Shromažďování nahrávek či kompromitujících materiálů, jak naznačujete, vrhá na osobu, která by tak činila, negativní světlo a staví ji na hranu a za určitých předpokladů dokonce za hranu zákona... Obviňujete mě z podílu na jednání neslučitelného s profesí, kterou vykonávám,“ píše v dokumentu Langer, který po svém odchodu z politiky pracuje jako advokát. Vyjádřil i obavu z újmy, která mu může na základě reportáže vzniknout v očích klientů.

Sám Langer přitom v původním vyjádření pro Český rozhlas přiznal, že by mu naznačená role tolik nevadila. „Kéž bych byl,” odpověděl na dotaz, zda on sám je Julius Šuman. U jeho příspěvků na Twitteru se prý dobře baví. Návaznost na něj ale odmítá.

Stejně tak popírá i souvislost jeho osoby s údajným místem výskytu nahrávek v domě Ivana Kyselého. Ačkoliv neodmítá blízký vztah k vlivnému olomouckému podnikateli, nemůže podobný nález podle něj „vést k logickému vztahu k jeho osobě.”

Jako odškodnění za způsobenou újmu pak bývalý ministr požádal o veřejnou omluvu. Jak ve vysílání Českého rozhlasu, kde by měla podle jeho přání během jednoho vysílacího dne zaznít alespoň dvanáctkrát, tak i na webových stránkách irozhlas.cz, kde by měla být omluva vyvěšena po dobu 14 dní.

To ale Český rozhlas zcela odmítá. Podle jeho mluvčího Jiřího Hošny dokument podepsaný Ivanem Langrem v Českém rozhlasu přijali a jeho žádost nechali právně prověřit, důvod k omluvě však právníci nenalezli.

Český rozhlas a jeho zaměstnanci a spolupracovníci postupovali v souladu s právem i etikou novinářské práce. Český rozhlas na základě tohoto zjištění výzvě pana Ivana Langera nevyhověl,“ sdělil Hošna. 

Ten tak již na ČRo připravuje podání žaloby. „Bohužel, nedali mi jinou možnost, tvrzení mě poškozuje, tak se musím bránit,“ říká Langer, který již v minulosti vyhrál soud s vydavatelstvím MAFRA, po kterém také žádal omluvu za výroky o své osobě. Články ho spojovaly s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem.