Fiala stopnul reformu vysokých škol. Ty dostanou méně peněz

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Ministr školství Petr Fiala se rozhodl stáhnout návrh kontroverzní reformy vysokých škol. Reformní změny neupraví nový zákon, ale jen novela nynějšího vysokoškolského zákona. Návrh druhého sporného zákona o finanční pomoci studentům ministr přepracuje, norma nebude už vázána na školné. Fiala to oznámil po jednání s rektory. S nimi se dohodl také na tom, že jim ministerstvo v příštím akademickém roce zaplatí o pět procent studentů méně než v tomto roce.

„Školné jako takové nebo jeho zavedení není v programu této vlády,“ řekl Fiala. Dodal, že však uvažuje o zápisném. To by mohlo být zavedeno v rámci reformy takzvané poplatkové agendy, tedy nejrůznějších poplatků, které studenti škole hradí. Už dříve se mluvilo o výši zápisného v řádech několika tisíc korun.

Ministr se dnes s rektory vysokých škol dohodl také na tom, že jim ministerstvo v příštím akademickém roce zaplatí o pět procent studentů méně než v tomto roce. Do prvních ročníků by pak mělo nastoupit téměř o deset procent méně vysokoškoláků. Peníze bude úřad rozdělovat podle kvality škol, chce tak pozvednout úroveň vysokoškolského vzdělávání.

„Vysoká škola nemusí respektovat limit stanovený ministerstvem a případné nadlimitní studenty pak hradí z vlastních zdrojů,“ uvedl náměstek ministra pro vysoké školy Ivan Wilhelm. Ministerstvo dohaduje tyto limity se školami každý rok, zohledňuje přitom i demografickou křivku a kvalitu vzdělávání na jednotlivých školách. Poté každé univerzitě určí, kolik studentů jim zaplatí.

Pokud by se v roce 2013 podařilo udržet rozpočet vysokých škol ve výši letošního roku, díky snížení počtu studentů by státní příspěvek na jednoho vysokoškoláka vzrostl. „Ministerstvo školství je přesvědčeno, že tento krok, společně se stabilizací rozpočtu vysokých škol, povede ke zvýšení kvality vysokoškolského studia,“ uvedl úřad.

Návrhy, které by se měly dostat do novely, chce ministr Fiala ještě projednat se zástupci vysokých škol, stejně jako návrh zákona o finanční pomoci studentů. „Nebude vázán na školné a jeho cílem bude výlučně zajištění možnosti půjček na životní náklady v době vysokoškolského studia,“ sdělilo ministerstvo. Co se týká novely vysokoškolského zákona, Fiala se zde chce s akademiky domluvit hlavně na novém systému zajišťování kvality vzdělávání.

Kdy by mohly změny začít platit, Fiala nechtěl odhadovat. Reforma se připravuje řadu let, ve svém programovém prohlášení se k ní zavázala i Nečasova vláda. Návrhy dvou sporných záměrů zákonů připravil Fialův předchůdce ve funkci Josef Dobeš (VV). Normy měly upravit fungování univerzit, školné, studijní spoření či půjčky na vzdělání. Podle akademiků by ale navrhované změny omezily samostatnost a samosprávu škol. Konaly se protesty. Kritikou nešetřila opozice, ani odbory. Sám Fiala ještě jako rektor Masarykovy univerzity záměry zákonů kritizoval.