Firmy, které darují peníze politickým stranám, mají více zakázek

Stavba

Stavba Zdroj: ctk

Až o padesát procent více veřejných zakázek než srovnatelné společnosti získávají firmy, které darují peníze politickým stranám. Od roku 2006 jich získaly za téměř 400 miliard, odhaluje nejnovější studie Centra pro aplikovanou ekonomii. Podle ní tak hrozí vysoké riziko střetu zájmů.

„Jako první jsme zpracovali úplnou databázi darů politickým stranám posledních let a propojili ji s informacemi o zakázkách, dotacích a jiných rizikových faktorech. Výsledky ukazují na zásadní problém v systému financování a kontroly politických stran - jsou zde evidentní obrovská rizika střetu zájmů, využívání bílých koňů i reálná porušení zákona,“ uvedl šéf sdružení Jiří Skuhrovec.

Studie, která se zaměřila na období mezi lety 2006 a 2013, ukázala, že firmy darující politickým stranám za tuto dobu získaly veřejné zakázky za zhruba 390 miliard korun. Darující společnosti přitom dostávají o 46 až 57 procent více veřejných zakázek než ty, které politické strany nepodporují.

Například firma Alpine Bau CZ darovala ve zmíněném období třem různým politickým stranám 10 darů v celkové hodnotě 625 tisíc korun a zároveň získala 183 veřejných zakázek v hodnotě více než 3,5 miliardy.

U jaké části darů skutečně došlo ke střetu zájmů nebo ovlivnění veřejné zakázky však není ze získaných dat možné zjistit, rizika střetu zájmů jsou však podle autorů studie vysoká.

Dary z daňových rájů

Ta spočívají také v tom, že mnohé dary, které u hlavních českých politických stran tvoří až 30 procent příjmů, pocházejí z daňových rájů, od firem s nulovým počtem zaměstnanců nebo s hromadným sídlem či bez známého vlastníka.

Nejasný původ některých financí umožňují také četné chyby a nepřesnosti ve výročních zprávách všech velkých politických stran. Obsahují položky nepovolené zákonem, často nelze identifikovat dárce nebo nesedí sumy příjmů a výdajů. Celkový přehled tak informuje o skutečných částkách jen neúplně.

Studie, která využívala data serveru PolitickeFinance.cz, upozorňuje například na to, že u sociální demokracie, lidovců, ODS nebo TOP 09 tvoří více než 30 procent darů příspěvky firem, které získaly veřejné zakázky. U stejných stran je také více než 20procentní podíl příspěvků od společností čerpající evropské dotace. Za zkoumané období získaly vůbec největší objem darů ODS (přes 794 milionů korun), ČSSD (téměř 316 milionů) a TOP 09 (téměř 173 milionů).

Chybí legislativa

Autoři studie proto doporučují přísnější dohled nad financováním stran. „Studie jasně potvrdila, že v ČR chybí potřebná legislativa a kontrola financování politických stran a jejich kampaní. Doufáme, že právě zveřejněné výstupy analýzy upozorní na tento problém nejen veřejnost, ale právě politiky, kteří by se měli zasadit o přijetí chybějícího zákona,“ uvádí Jiří Knitl z Fondu Otakara Motejla, který projekt podpořil.

Evropská protikorupční organizace GRECO (Group of states against Corruption) již před čtyřmi roky upozornila, že v Čechách neexistuje efektivní kontrola nad dary politickým stranám. Politici se hájí, že zřízení nového kontrolního úřadu by bylo příliš drahé. Alespoň částečnou regulaci by mohl poskytnout nový zákon o financování politických stran, který půjde do poslanecké sněmovny k projednání letos na podzim.