Firmy startují přípravy na silnější korunu, chtějí měnové zajištění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

České firmy se začínají připravovat na silnější korunu, a to už od poloviny příštího roku. Zejména z adres domácích exportérů zaznívá rostoucí zájem o měnové zajištění, vývozci se tak chtějí pojistit proti propadu svých příjmů v případě skokového posílení české měny, pokud by Česká národní banka opustila svůj kurzový závazek už během následujícího léta.

„V současnosti vedeme diskuse, zda se zajistit už od druhého pololetí příštího roku,“ uvádí Marie Čermáková z královodvorské textilky Juta, která exportuje kolem osmdesáti procent své produkce.

„Všem je jasné, že česká měna patří fundamentálně na 25,50 až 26 korun za euro. S opuštěním kurzového závazku firmy počítají ve druhé polovině roku 2016 a projevují o zajištění velký zájem,“ říká obchodník Raiffeisenbank Pavel Křivonožka.

Záměr firem zajistit se proti měnovému rizku posilují blížící se personální změny v ČNB. V červnu příštího roku totiž usednou v bankovní radě dva noví členové včetně guvernéra.

„Jak bude nový guvernér reagovat a nakolik bude ovlivněn názory politiků a prezidenta, netuším. Ale jistotu, kterou ČNB přinášela pod panem Singerem, mít rozhodně nebudeme,“ říká šéf potravinářské firmy Bidvest Bohumil Volf.

Blížící se možnost prudšího pohybu měnového kurzu nenechává v klidu ani dovozce. „Klienti vnímají riziko, že pokud by došlo k výraznému posílení koruny, nebudou schopni v prodejních cenách tuto změnu v krátké době utlumit z důvodu drahých zásob,“ říká Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské sítě BDO. Dovozci podle něho už nyní volí taktiku aktivnějšího řízení svých zásob.

Centrální banka mezitím trhy ujišťuje o tom, že s opuštěním kurzového závazku to během příštího léta nebude tak horké. „Pravděpodobnost, že by mohlo dojít k ukončení využívání kurzu někdy v létě či na začátku podzimu, je naprosto marginální,“ uvádí guvernér ČNB Miroslav Singer ve svém posledním příspěvku na blogu banky.

Lukáš Kovanda: Dva roky intervencí. Proč?