Fúze a akvizice budou letos opět rekordní

Anketa: Jaká byla letošní druhá polovina roku na transakčním trhu?

Anketa: Jaká byla letošní druhá polovina roku na transakčním trhu? Zdroj: e15

Do konce září se prodalo firem za 6,58 miliardy eur, více než za celý loňský rok. Letošní rok ještě neskončil, přesto je z výsledků tuzemského transakčního trhu za třetí kvartál jasné, že nový rekord je zde. Z dat Mergermarketu, která má deník E15 k dispozici, vyplývá, že se v letošních prvních třech čtvrtletích prodalo firem za 6,58 miliardy eur.

Dosavadním rekordem v objemu transakcí byl loňský rok, kdy se prodalo podniků za 6,1 miliardy eur (Mergermarket počítá takové transakce, ve kterých se na některém z článků objevil český hráč). Výhled na další období je ale nejistý. „Celkově je aktivita na trhu fúzí a akvizic na dobré úrovni a odráží určitý návrat důvěry investorů v evropské trhy. Nicméně poslední vývoj v Rusku může mít negativní dopad i na další země střední a východní Evropy,“ upozorňuje právník Jaroslav Havel z Havel, Holásek & Partners.

Mezi velkými transakcemi se letos dvakrát objevila PPF. Jednak s odkupem podílů minoritních akcionářů O2, když dokončovala koupi operátora od španělské Telefóniky z loňského roku, jednak s vypořádáním mezi akcionáři Energetického a průmyslového holdingu. PPF za 40procentní podíl od EPH dostala 1,1 miliardy eur.

Největší transakce za třetí čtvrtletíNejvětší transakce za třetí čtvrtletí | e15

Dvakrát v žebříčku figuruje také Unipetrol, v obou případech u transakcí s akciemi České rafinérské. Počátkem července využil předkupního práva a koupil od italské firmy Eni zhruba 32,5 procenta akcií rafinerií za 30 milionů eur. Přitom už začátkem letošního roku získal za více než 27 milionů dolarů zhruba 16 procent akcií podniku od firmy Shell Overseas Investments. Po dokončení transakce bude Unipetrol jediným akcionářem České rafinérské.

Mezi velké obchody patřily také aktivity realitního magnáta Radovana Vítka, který ovládl Orco Germany (nyní CPI Property Group). Začátkem roku proběhly rovněž zajímavé transakce v IT sektoru. Fond Mid Europa Partners prodal téměř 40procentní podíl v operátorovi T-Mobile Deutsche Telecomu za 828 milionů eur. Fondy CVC Capital Partners a Summit Partners koupily podíl v Avast Software za více než 700 milionů eur.

Podle Mergermarketu se za letošní tři čtvrtletí odehrálo 65 obchodů s hodnotou přesahující pět milionů dolarů. Na nadcházející období se poradci dívají poměrně s nadějí. „Hned několik českých hráčů projevilo zájem o koupi Slovenských elektráren, pokud by kterýkoli z nich uspěl, šlo by pravděpodobně o největší transakci roku 2015,“ říká šéf divize fúzí a akvizic EY Petr Kříž. Je ovšem podle něho otázkou, jestli v případě ČEZ bude akvizice v souladu s plány hlavního akcionáře, tedy státu.

Anketa: Jaká byla letošní druhá polovina roku na transakčním trhu?Anketa: Jaká byla letošní druhá polovina roku na transakčním trhu? | e15

Analýza Katky Krosnar: Zájem napříč sektory

Český trh fúzí a akvizic byl v letošním třetím kvartále poměrně stabilní, když přinesl sedmnáct větších obchodů zahrnujících české cíle. Z nich pouze u tří byla zveřejněna cena, což přineslo celkovou transakční hodnotu 40 milionů eur. To je proti prvnímu pololetí velký pád: tehdy se realizovaly obchody za 6,4 miliardy eur, což byl nejvyšší pololetní objem v posledních sedmi letech. Sektorům spotřebitelskému, průmyslovému a chemickému náleží zhruba čtvrtina transakcí, tři čtvrtiny připadají na energie, těžbu a utility.

Celkově jsou lokální a zahraniční hráči rozděleni zhruba půl na půl. Podobně stejnoměrně jsou obchody rozděleny mezi finanční a strategické investory.

Z průmyslových transakcí byl nejvýznamnější prodej 51procentního podílu v Inekon Group, výrobci tramvají, čínské China Railway Signal and Communication Corporation. Tento obchod je jedním z příkladů rostoucího zájmu asijských investorů o nákupy firem v Česku i celém středoevropském regionu. V tomto sektoru stojí za zmínku i prodej 60 procent v Chemoproject Nitrogen ze Safichem Group, který koupil švýcarský Casale Holding. Obecně lze říct, že energie, průmysl a spotřebitelský sektor budou nejaktivnějšími i v budoucnu.

Lákadlem zůstává zdravotnický sektor. Příkladem je nákup kliniky asistované reprodukce Iscare fondem Hartenberg prostřednictvím jeho pobočky FutureLife. Hartenberg Holding, který investuje peníze Andreje Babiše a řídí ho Jozef Janov, hodlá postavit síť klinik reprodukční medicíny v Česku a na Slovensku. (Autorka je reportérkou Mergermarketu)

Světová ekonomika: obřím akvizicím přeje éra levných peněz

Právě končící rok nahrával fúzím a akvizicím. Odhadovaná hodnota letos uzavřených firemních transakcí se celosvětově odhaduje na 1,75 bilionu dolarů. Nejživěji bylo ve farmaceutickém oboru. K velkému přeskupování sil docházelo i v médiích a telekomunikacích. Důvodem této aktivity jsou levné peníze.

Období, kdy centrální banky peníze téměř vnucují, trvá již šest let. Ačkoli americká centrální banka (Fed) pomalu utahuje kohoutky a v říjnu několikaletý program kvantitativního uvolňování ukončila, většina analytiků očekává, že Evropská centrální banka převezme otěže.

Největší letošní akvizicí byl nákup farmaceutické firmy Allegran společností Actavis za 66 miliard dolarů. Actavis se v žebříčku deseti největších transakcí objevuje hned dvakrát se souhrnnou útratou přes 90 miliard dolarů. To je téměř polovina ročního rozpočtu České republiky.

Asi nejsledovanější transakcí roku se staly neúspěšné námluvy americké farmaceutické společnosti Pfizer s britsko-švédskou skupinou AstraZeneca. Američané několikrát navýšili nabídku, a to až na 118 miliard dolarů, přesto se nakonec za oceán vraceli s prázdnou.

Největší letošní globální akviziceNejvětší světové akviziceNejvětší světové akvizice | e15