Hadamczik se vzdá svého klubu, opavské hokejisty převezme město

Alois Hadamczik, hokej

Alois Hadamczik, hokej Zdroj: ctk

Opavský magistrát chce od příštího roku převzít kontrolu nad místním druholigovým hokejovým klubem HC Slezan Opava, který nyní ovládá bývalý trenér reprezentace a současný kouč Komety Brno Alois Hadamczik. Hadamczik potvrdil, že je ochoten městu klub předat. Město letos navíc podpoří opavský hokej další dotací.

Původně zamýšlenou podporu ve výši čtyři miliony korun město zvýší na celkových pět milionů korun. Rozhodli o tom opavští zastupitelé na dnešním zasedání. Navíc do klubu poslali finanční kontrolu, která má prověřit hospodaření s dotacemi.

Podle usnesení zastupitelů má nyní vedení města založit novou obchodní společnost a spolek. Na tyto organizace pak budou převedeny všechny licence, práva a majetek klubu. Jde například o licence na hokejové soutěže, hráče, vybavení posilovny či výstroj. Celkem má město současnému vedení klubu za toto zaplatit 2,7 milionu korun. Peníze má Hadamczik použít na uhrazení závazků klubu.

Hadamczik ČTK řekl, že takto se s představiteli Opavy v posledních dnech opravdu dohodl. „Hokej v Opavě chci přepustit. Nechci ho dál provozovat. Klub je dlouhodobě podfinancovaný. Městu se budou lépe hledat peníze,“ řekl Hadamczik, který klub vedl posledních deset let.

Snad budou sponzoři

Město dotacemi podporuje dětské a mládežnické hokejové týmy a tak to chce dělat i v budoucnu. Peníze na chod seniorského týmu bude muset sehnat samo nové vedení klubu, voleno bude při příštím jednání zastupitelstva. „Na děti by v budoucnu z městského rozpočtu měly jít ročně maximálně čtyři miliony korun. Dospělý tým potřebuje ročně asi dva miliony korun. Věříme, že na to seženeme sponzory,“ řekl zastupitel Libor Witassek (Změna pro Opavu), který návrh připravil.

Podle něj mělo současné vedení klubu problém peníze sehnat. „Pan Hadamczik je vnímán jako bohatý a úspěšný člověk. Když nějakého potenciálního sponzora oslovil, často slyšel, že si má chod klubu zaplatit ze svého,“ uvedl zastupitel.

Milionová dotace

Zastupitelé dnes navíc schválili další milionovou dotaci pro opavský hokej. Peníze jsou ale určeny jen pro financování dětských a mládežnických týmů. „Tento příspěvek umožní klubu přežít do konce roku,“ dodal zastupitel. Podle něj tato dvě opatření zachrání v Opavě hokej.

„Pokud by tomu tak nebylo, hokej by ve městě příští týden skončil,“ tvrdí Witassek. Pod hlavičkou HC Slezan Opava, který vznikl v roce 1945, kromě dospělého A týmu hraje ještě dalších 13 dětských a mládežnických celků. Celkem jde o víc než 200 dětí. Město je dlouhodobě podporuje dotacemi. V posledním roce to byly čtyři miliony korun. Dalších osm milionů korun město platí každý rok na zajištění provozu zimního stadionu. Tyto peníze ale dostávají opavské technické služby, které provoz stadionu zajišťují.