Hasiči zastavili postup požáru v Českém Švýcarsku, ze Švédska přiletí letadla Air Tractor

Požár se nyní daří hasičům držet pod kontrolou

Požár se nyní daří hasičům držet pod kontrolou Zdroj: ČTK / Hájek Vojtěch

Letadlo Air Tractor, které posílá Švédsko na pomoc při hašení požáru v Českém Švýcarsku.
Hasicí letadla Canadair CL-415 nabírají na jezeře Milada vodu pro hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko
Do hašení se zapojují i letadla An-2
Čerpání vody do takzvaných bambi vaků, se kterými hasí požár vrtulníky
Čerpání vody do takzvaných bambi vaků, se kterými hasí požár vrtulníky
28
Fotogalerie

Rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko se hasičům během noci podařilo udržet pod kontrolou tak, aby se dále nešířil. Dál hoří na na ploše o velikosti pět krát dva kilometry, tedy 1000 hektarů. Policie hledá svědky, kteří viděli, odkud se oheň začal šířit. Vstup do Národního parku České Švýcarsko ministerstvo životního prostřední plošně nezakáže. Ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) to na místě rozsáhlého požáru projednala se starosty. 

Hasičům se i dnes ráno daří držet požár v Národním parku Českém Švýcarsku na ploše pět krát dva kilometry. Večer a v noci na dnešek natáhli vedení vody k Pravčické bráně, aby ji mohli bránit ze země. V noci se hasiči zaměřili především na obranu evakuovaných obcí, Hřenska a Janova. Na webu o tom dnes ráno informoval hasičský sbor Ústeckého kraje.

„Večer a v noci hasiči vytvářeli hadicové dopravní vedení k Pravčické bráně, aby mohla být tato lokalita bráněna i ze země,“ uvedli hasiči. V noci také doplnili vodu do požárních nádrží v Janově a Labské stráni, které se v předchozích dnech vyprázdnili. Hasičům při tom pomáhala i technika Správy a údržby silnic.

Kvůli hašení je zavřené jezero Milada

U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů, další je postupně střídají. Ve středu hasilo požár sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Slovensko navíc vyšle do Česka na pomoc s hašením požáru v Národním parku České Švýcarsko 30 příslušníků ozbrojených sil s vrtulníkem UH-60M Blackhawk, jenž je vybaven hasícím modulem. Podle tiskového oddělení slovenského ministerstva obrany o tom dnes rozhodla vláda na mimořádném zasedání.

Ve čtvrtek se do hašení zapojila i dvě letadla z Itálie Canadair, která shazovala vodu do Hlubokého dolu. Každou hodinu tam podle hasičů dokázala dopravit 48 tisíc litrů vody. Letouny se ale dnes musejí vrátit zpět do Itálie, kde se musí také zapojit do hašení požárů. V leteckém hašení budou pokračovat vrtulníky a další letouny.

Jako náhrada za letouny Canadair z Itálie by měly zřejmě dnes do České republiky přiletět dva letouny podobného typu ze Švédska. Ministr vnitra Vít Rakušan upřesnil, že se jedná o stroje Air Tractor, přiletět by měly ve 12:30.

Tyto letouny, které v 8:00 odstartovaly ze Švédska, jsou podle odborných leteckých serverů americké původně zemědělské stroje. Podobně jako canadairy mohou nabírat vodu přímo z hladiny. Každý pojme tři tisíce litrů vody, tedy asi polovinu toho, co letouny z Itálie. 

Záběry z boje s plameny v Českém Švýcarsku během posledního dne

Video placeholde
Boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (sestřih z 27. 7.) • Hasičský záchranný sbor ČR

Příčina požáru zůstává nejasná

Policie má určité indicie, ale chybí jí konkrétní svědectví, které by objasnilo, co bylo příčinou požáru. Policie bude pátrat po ohniscích požáru, vyšetřování v místě ale může nastat až po uhašení. Policisty nyní zajímají i svědectví lidí, kteří viděli, odkud se nejdříve začal oheň šířit. „My nějaké indicie máme, ale konkrétní svědectví, která by nám dopomohla k objasnění totožnosti nějaké osoby, tak zatím nemáme,“ řekl mluvčí policie v Ústeckém kraji Daniel Vítek. Případ policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Vyšetřovatelé se zatím do lokality nemohou dostat. Průzkum, do kterého budou nasazeni i policejní psi, může začít až po dohašení.

Policie ale eviduje jeden případ, kdy se člověk s dronem pokoušel natáčet během leteckého hašení. Policie zná jeho totožnost. „Prověřujeme, zda se nemohl dopustit trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti tím, že používal dron v době, kdy tu létaly vrtulníky,“ doplnil Vítek.

Požár se rozšířil i do Německa

S mohutnými požáry se potýká i Německo. Lesní požár v Národním parku Saské Švýcarsko se šíří, uvedl Thomas Kunz, mluvčí zemského okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Proti plamenům na asi 250 hektarech lesa bojuje 275 hasičů, během dneška by jim měli přijít na pomoc další kolegové. V provozu je osm hasicích vrtulníků.

Další požár zuří na jihu Braniborska. Bojuje s ním 440 hasičů, kteří se snaží dostat pod kontrolu oheň na ploše 500 hektarů. Zasažených je ale až 850 hektarů, jelikož oheň zůstává v některých částech ukrytý pod zemí. Hasiči proto musí z bezpečnostních důvodů pracovat z cest.

Zavřené přechody, zákaz vstupu do lesů

Do Německa se lidé již přes Hřensko nedostanou. Využít lze podle mluvčího přechod na Cínovci či v Petrovicích, případně se lze do Německa dostat po dálnici. Uzavřen je také příjezd do Vysoké Lípy z Jetřichovic, do obce Janov se mohou starousedlíci dostat z Děčína. Zavřená je také cesta ze Hřenska do Mezné a Mezní Louky.

Ústecký kraj naopak odmítl dřívější zprávy, že vyhlásil plošný zákaz vstupu do lesů na svém území. „Krajský úřad Ústeckého kraje doposud nevydal žádný plošný zákaz vstupu do lesů na území Ústeckého kraje a ani tak výhledově činit nebude,“ uvedl úřad. Správa národního parku oznámila uzavření několika turistických tras.

Mimo záchranné složky a místní začal platit zákaz vstupu do oblasti v okolí požárů na saské straně. Porušení zákazu vstupu do lesů je Sasy pokutováno v rozmezí od 2500 do 10 tisíc eur. Hasiči z obou stran hranice si vzájemně pomáhají, na české straně od vypuknutí požáru pusobili i němečtí hasiči, v Sasku teď naopak pomáhají Češi.