Heger chystá „poloviční rovnost“ nemocnic

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Úhrady za zdravotní péči pro nemocnice mají být od příštího roku spravedlivější. Avizuje to ministr Leoš Heger (TOP 09). Ještě loni se platby za stejnou operaci jednotlivým nemocnicím neregulovaně lišily, letos se už sjednotily z jedné čtvrtiny. „V příštím roce to bude doufám polovina,“ oznámil o víkendu Heger. Půl na půl by tedy příští rok dostávaly nemocnice zaplaceno podle svých historických individuálních sazeb a podle jednotné základní sazby.

Přivítají to hlavně nemocnice, jež si z minulosti nesou nižší úhrady. „Považuji to za správný krok, který narovnává deformované vztahy ve zdravotnictví,“ řekl deníku E15 ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Naopak potíže mohou mít nemocnice, jež si dříve dokázaly vyjednat vyšší úhrady a jsou na ně zvyklé. Rozdíly to přitom byly zásadní a nijak nezdůvodněné. Ještě v roce 2010 platila VZP individuální základní sazbu v rozmezí od 15 tisíc do 58 tisíc. Výrazně se lišily i platby pro zcela srovnatelné nemocnice.

Neopodstatněné rozdíly mezi sazbami pro jednotlivé nemocnice kritizoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. Komora volá po tom, aby se všem poskytovatelům platilo stejně.

Sjednocování sazeb zároveň pomůže Všeobecné zdravotní pojišťovně, která nemocnicím platí více než ostatní pojišťovny. „Kdyby se sjednotily základní sazby, musely by zaměstnanecké zdravotní pojišťovny platit více. To je důvod tlaku, aby se sazby nesjednotily,“ tvrdí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Ani zaměstnanecké pojišťovny ale nejsou proti. „Základní sazby by neměly být rozdílné v závislosti na historii úhrad či podle typů poskytovatelů,“ řekl ředitel strategie České průmyslové zdravotní pojišťovny Pavel Frňka.

Čtěte také:

Heger: Snížení úhrad léků pojišťovnami je zatím krajní řešení

Úhradová vyhláška přidusí nemocnice

Heger slib nesplní - platy lékařů příští rok neporostou

O tom, jak moc se k sobě sazby pro přiblíží, se stejně jako o celé úhradové vyhlášce vedou stále na ministerstvu jednání. „Ještě potřebujeme prověřit další data,“ uvedl Hegerův náměstek Petr Nosek, podle kterého hrozí rozkolísání systému. „Sbližování sazeb totiž nahrává vesměs malým a regionálním nemocnicím,“ vysvětluje Nosek. Do budoucna by měly vzniknout koeficienty, které by jinak jednotnou sazbu zvyšovaly podle objektivních kritérií.

Kdo dostává nejvíc

Základní sazba se používá pro výpočet úhrad za operace podle metodiky DRG. Dnes ji tvoří ze 75 procent individuální sazba, z 25 procent jednotná sazba. Mezi nemocnice s nejvyšší individuální sazbou patří Ústav hematologie a krevní transfuze, kde se provádí i transplantace kostní dřeně, ale i Nemocnice Hořovice okresního typu. Na chvostu jsou například nemocnice v Žatci nebo Roudnici nad Labem. Z fakultních nemocnic má nejvyšší individuální sazbu FN Motol a nejnižší FN u svaté Anny v Brně.