Hrozí pád vlády. Nečas řeší, jak mu zabránit

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Vzpoura, která v ODS kvůli zvyšování daní doutnala už delší dobu, včera vypukla naplno. Poslanci Petr Tluchoř a Tomáš Úlehla oznámili, že nepodpoří vládní konsolidační balíček, a vláda tak ztratila většinu 101 hlasů, potřebnou pro jeho schválení. Premiér Petr Nečas (ODS) teď hledá, kudy ze šlamastiky ven. Vyjednává s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), jestli by daňové návrhy nebylo možné upravit. Tak, aby byly přijatelné pro rebely z ODS.

Pokud jde o DPH, nejraději by viděli jednu sazbu, nejlépe ve výši šestnácti procent. Podle Borise Šťastného (ODS) mají ovšem nespokojenci i další požadavky: chtějí škrtnout milionářskou daň, zachovat paušály osobám samostatně výdělečně činným, případně jim snížit daňový odvod a zvýšit korporátní daň.

Platí ale, že vláda bude muset balíček – s úpravami nebo v původním znění – předložit dolní komoře znovu. A s předlohou, jak zamýšlí premiér, nejspíš spojí otázku důvěry. Na osudu balíčku závisí návrh státního rozpočtu na příští rok: „Bez něj by předloha, kterou jsem připravil, neodpovídala platné legislativě,“ říká Kalousek. Pokud by se předělával balíček, musel by ministr upravit i návrh rozpočtu. Ten má přitom do konce září předložit sněmovně. Poslanců ODS, kteří žádají úpravu balíčku, je nyní šest.

Sněmovnu znovu ovládly obstrukce

Daně nebudou jediný problém vlády Petra Nečase, který bude muset řešit na probíhajícím jednání Poslanecké sněmovny. Odpor panuje také proti církevním restitucím, i když aktivně jenom v řadách opozice. Věci veřejné kvůli tomuto zákonu včera s obstrukcemi začaly už při schvalování programu schůze. To se dolní komoře parlamentu zatím ještě nikdy nestalo. Do rozpravy se přihlásilo rovných 26 zákonodárců. U konce ale není ani řešení konsolidačního balíčku.

Večer se kvůli rebelům znovu sešel poslanecký klub ODS a vyjednávání bude pokračovat v celé koalici. K občanskodemokratickým poslancům Petru Tluchořovi a Tomáši Úlehlovi, kteří jako první řekli, že balíček nepodpoří, se postupně přidali Ivan Fuksa, Radim Fiala, Jan Florian a Marek Šnajdr.

Proti daňovým změnám se vyslovili i nezařazení poslanci Pavel Bém a Michal Doktor. „Panu premiérovi to říkám už tři čtvrtě roku,“ řekl Doktor, který dal svůj postoj najevo nápisem proti zvyšování daní na svém automobilu, který parkuje před sněmovnou.

Šéf VV Radek John už dopoledne řekl, že poslanci by se měli věnovat spíše aktuálním otázkám, jako je odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. Véčkařský poslanec Michal Babák dodal, že jeho strana nechá na začátku hlasovat o vyškrtnutí zákona o majetkovém narovnání s církvemi z programu. Důvodem má být Babákova stížnost k Ústavnímu soudu, kterou podal na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, protože omezovala jeho svobodu projevu.

Přisadil si i exministr dopravy, neformální předseda VV Vít Bárta, který řečnil nejčastěji. Například požadoval informaci od premiéra Nečase k propadu Česka v mezinárodních žebříčcích konkurenceschopnosti nebo žádal o vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše k neprůhlednému hospodaření Správy železniční dopravní cesty.

Šéf poslanců (TOP 09) Petr Gazdík označil VV za historicky první opoziční stranu, která obstrukcemi brání pádu vlády. „Ne nadarmo je kolega Gazdík v kuloárech nazýván snaživým Hujerem. Díky němu tak i tato škola jednoho má,“ komentoval vystoupení Bárta. Podobný názor jako Gazdík vyslovil také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.