Index OECD: Kvalita života v Česku je podprůměrná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Karl Davison via Flickr

V Česku se moc dobře nežije. Nejde přitom o to, kolik Češi vydělávají nebo jak velký hrubý domácí produkt na hlavu vytvoří ve srovnání s ostatními zeměmi. Jde o celkovou kvalitu života, jak se ji už třetí rok pokouší mapovat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Z ekonomických a sociálních charakteristik života OECD vybrala jedenáct kategorií, do nichž patří kvalita vzdělání, bydlení, úroveň příjmů a majetku, zaměstnanost, bezpečnost či kvalita životního prostředí.

Když se zprůměruje skóre v jednotlivých kategoriích podle toho, jak důležité pro občany jsou tyto aspekty života, je nejlepší zemí světa Švýcarsko následované Norskem a Austrálií. Na chvostu jsou Rusko, Turecko a Mexiko. Česko je z 36 zemí na 22. příčce za Japonskem a před Slovinskem.

„HDP zdaleka nevypovídá o kvalitě každodenního života. Proto jsme přišli s Indexem lepšího života. Cílem vlád by mělo být kvalitu života neustále zvyšovat,“ říká o žebříku OECD její šéf Angel Guarría. Česká vláda má v tomto ohledu před sebou spoustu úkolů. Mezi pětici zemí s nejlepším skóre se Česko dostalo jen ve vzdělání. Slušně si stojí i v oblasti osobní bezpečnosti. Jenže zbytek z 11 kategorií je hluboce podprůměrný.

OECDOECD | OECD

V kvalitě bydlení je Česko na 27. místě. V příjmech a bohatství na 26. místě. Kvalita zdraví je až 25. nejlepší ze zkoumaných států. V úrovni zaměstnanosti a mezd je Česko třiadvacáté. Češi zcela propadli v kategoriích jako sociální vazby či občanská angažovanost ve veřejném životě.

Index je dostupný na webu OECD, kde si žebříček mohou návštěvníci upravit podle svých preferencí. Za tři roky tak učinilo 92 tisíc lidí z celého světa. Češi největší důležitost přisuzují kvalitě zdraví, celkové životní spokojenosti, vzdělání a bezpečnosti.