Irák chce L-159 okamžitě, vojsko je vyřadit nehodlá

Aero L-159 Alca české armády

Aero L-159 Alca české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Současné plány na prodej letounů L-159 dostávají trhliny. Česko zřejmě nebude moci uspokojit jak americkou Draken International, s níž jedná už od loňska, tak iráckou vládu, která o 14 strojů před týdnem nečekaně projevila zájem. Tolik jich armáda z výzbroje nevyřadila, musela by obětovat část těch, co provozuje.

Ministerstvo obrany je navíc rozladěné z postupu Aera Vodochody, které se s iráckou delegací minulou neděli dohodlo, aniž se státem jako majitelem bitevníků jednalo. „Nic nám neřekli a zveřejnili to jako hotovou věc. Vnímáme to jako nátlak přes média,“ řekl deníku E15 zdroj blízký vedení ministerstva.

V hangárech Aera je nyní zakonzervováno 36 letounů L-159. Z toho by však bez problémů bylo možné uvést do provozu jen 26, technický stav zbylých deseti je o poznání horší. Firma Draken International má zájem o čtrnáct letounů, a pokud s nimi bude spokojena, odebrala by ještě jednou tolik. Z toho je zřejmé, že uspokojit americkou i iráckou poptávku Česko nemůže.

Úřad Martina Stropnického (ANO) je navíc přinejmenším zaskočen i tím, že Irák žádá bleskovou dodávku tří plně provozuschopných a dvou dvoumístných cvičných. Ty však mezi zakonzervovanými nejsou, takže by je vojsko muselo uvolnit a následně si u Aera objednat úpravu jiných. Součástí dohody má být i kompletní výcvikový a servisní balík včetně výzbroje. I to je požadavek, který nelze splnit ze dne na den, jak si blízkovýchodní země představuje.

Vedle toho Bagdád z dohodnutého obchodu už několikrát vycouval. „Koncem dubna mají být v Iráku volby. Vláda premiéra Málikího se může poroučet a z dohody se stane cár papíru,“ dodal úředník.

Nadšení není patrné ani z oficiální reakce šéfa rezortu Stropnického, podle něhož se povedou paralelní jednání se společností Draken i s Iráčany. „Pro jednu náhlou nabídku nebo projevení zájmu rozhodně nechceme opouštět rozjednanou záležitost se společností Draken, protože nakonec bychom mohli přijít o obě příležitosti,“ vysvětlil šéf ministerstva obrany.

I když Bagdádu hraje do karet údajně vyšší nabízená cena, zkušenosti s touto zemí popsal už Stropnického předchůdce Alexandr Vondra (ODS). Ministerstvo v roce 2012 nejprve oznámilo, že dodávce 28 bitevníků iráckému letectvu už nic nestojí v cestě. O pár měsíců později však z obchodu sešlo. „S arabskými státy je to vždy velká licitace,“ řekl tehdy Vondra. Reagoval na skutečnost, že přednost dostala jihokorejská nabídka podporovaná americkou Lockheed Martin.
Spletitost obchodního případu dokresluje fakt, že právě nedodržení termínu dodávek ze strany Korea Aerospace Industry vedla Iráčany k obnovení rozhovorů s Aerem.