Jen stovky propuštěných státních zaměstnanců proti tisícovkám nových. Erár ztloustne a zdraží

Pouhé procento z celkového počtu asi sedmdesáti tisíc úředníků oproti slibovaným třinácti procentům propustí příští rok vláda. (Obrázek vygenerovala umělá inteligence)

Pouhé procento z celkového počtu asi sedmdesáti tisíc úředníků oproti slibovaným třinácti procentům propustí příští rok vláda. (Obrázek vygenerovala umělá inteligence) Zdroj: E15 Midjourney

Pouhé procento z celkového počtu asi sedmdesáti tisíc úředníků oproti slibovaným třinácti procentům propustí příští rok vláda. Plyne to z návrhu státního rozpočtu. Do škol, k armádě, policii a do integrovaného záchranného systému pak nastoupí téměř osm tisíc nových učitelů, vojáků, strážců zákona a hasičů. Stát bude zaměstnávat rekordních půl milionu lidí.

Výdaje na chod škol, ozbrojených a bezpečnostních složek, soudů či úřadů stoupnou na více než 264 miliard korun, meziročně o 18 miliard. Ještě před čtyřmi lety platy pracovníků hrazených ze státního rozpočtu polykaly o pět desítek miliard méně. Strany současné vládní koalice přitom stále objemnější a dražší správu země v minulosti často kritizovaly.

„Trváme na snižování počtu úředníků, školství ale kvůli silnějším ročníkům musí nabírat pedagogy,“ řekl premiér Petr Fiala. Závazek Spolu a Pirátů se STAN zeštíhlit byrokracii je zakotvený v programovém prohlášení kabinetu.

Jednotlivá ministerstva nyní podle Fialy nahlašují, kolik úředníků k začátku roku skončí. „Je na tom dohoda, vláda chce, aby stát byl efektivní. Zároveň budeme snižovat jeho agendy,“ dodal premiér.

Pracovníky propustí například organizace spadající pod rezort financí, sníží počet tabulkových míst o 360. Z poloviny jsou to posty úředníků, kteří vybírali letos zrušenou silniční daň. Další skoro tři stovky úřednických míst plánuje příští rok ušetřit rezort zdravotnictví, po čtyřiceti jich škrtnou ministerstva kultury a místního rozvoje.

O více než šest tisíc učitelů a také nepedagogických pracovníků včetně uklízeček nebo kuchařek naopak posílí školství. „Je to dáno tím, že každoročně přibývá 23 tisíc dětí na školách, o které se někdo musí postarat,“ uvedl šéf rezortu Vladimír Balaš (STAN). Za poslední čtyři roky vzrostl počet zaměstnanců jen v regionálním školství o víc než třicet tisíc.

Navzdory tomu, že se počet pracovníků ve školství neustále zvyšuje, úroveň českých žáků a studentů se podle mezinárodních srovnání zhoršuje. Například základní školy v první polovině roku navštěvovalo přes 950 tisíc žáků, které učilo 90 tisíc pedagogů. Ještě na přelomu devadesátých a nultých let chodilo na ZŠ asi 1,25 milionů dětí, o jejichž vzdělání pečovalo přes 60 tisíc učitelů. Žáků tedy bylo o třetinu více a pedagogů o třetinu méně.

Vedle učitelů nabere vláda i stovky nových vojáků, policistů a hasičů. Armádní nábor vychází ze závazku Česka vynakládat nejpozději v roce 2025 na obranu dvě procenta HDP.

Na problém bobtnající státní správy a celého veřejného sektoru, tedy takzvaného eráru, před několika měsíci upozornila Národní rozpočtová rada. Doporučila vládě, aby zrevidovala jednotlivé agendy a služby a také jejich kvalitu a kvantitu. K takovému kroku se zatím žádný z předchozích kabinetů podle rady neodhodlal.

V počtu pracovníků veřejného sektoru patří Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie k horšímu průměru. Více lidí působí ve státních a samosprávných orgánech a subjektech v severských státech EU či ve Francii, naopak nejméně jich je v Německu, Nizozemsku nebo v Itálii. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Loni vzrostly v Česku výdaje na platy státních zaměstnanců meziročně o 12 miliard korun na 239 miliard. Původní návrh rozpočtu na letošní rok počítal s průměrným letošním platem 40 520 korun hrubého měsíčně, nově to bude 42 932 korun hrubého. Průměrná mzda v Česku ve druhém letošním čtvrtletí meziročně stoupla o 1696 korun na 40 086 korun hrubého.

Počty státních zaměstnanců a výdaje na jejich platy

 počet zaměstnanců
(v tisících
výdaje na platy
(v miliardách korun)
2017444,9167
2018453,4187 
2019469,7209
2020  475,4227
2021482,3239
2022489,2246
2023*497,1264

Pramen MF, * návrh státního rozpočtu na rok 2023 (údaje nezahrnují zaměstnance krajů a obcí)

 

Struktura státních zaměstnanců v roce 2022 (v procentech)

Pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci 53,5
Armáda, policie a další ozbrojené a bezpečnostní sbory29
Civilní zaměstnanci ozbrojených a bezpečnostních složek3,5
Soudci, zaměstnanci soudů a státní zástupci2,5
Úřady práce, ČSSZ, finanční úřady apod.11,5

Pramen výpočet E15