Jihočeši si přejí pokračování vlády velké koalice

elektrárna Temelín

elektrárna Temelín Zdroj: E15

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD
Tomáš Jirsa, ODS, senátor
Zdeněk Dvořák, KDU-ČSL, ředitel gymnázia
Petr Braný, KSČM, poslanec
Zdeněk Bezecný, TOP 09, poslanec
6
Fotogalerie
Do krajských voleb zbývá měsíc. V seriálu deníku E15 vám představujeme hlavní témata, s nimiž chtějí zaútočit na vítězství dvě největší strany – ČSSD, která obhajuje posty hejtmanů, a ODS, která se hodlá v regionech rehabilitovat. Postupně navštěvujeme jednotlivé kraje a díváme se, jak tu odpovědní hospodáři vládli a v jakém stavu kraj zanechávají svým nástupcům.

Kraj, kterému vládne velká koalice v čele se sociálnědemokratickým hejtmanem, sází do budoucna na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Ta by do regionu měla přinést tisíce nových pracovních míst. „Zároveň ale budeme vyžadovat významné finanční kompenzace pro obyvatele, zejména v podobě investic do dálnice D3, rychlostních silnic R3, R4 a IV. tranzitního železničního koridoru,“ říká Jiří Zimola.

Stejného mínění jako současný hejtman jsou i lídři dalších stran: Tomáš Jirsa (ODS), Zdeněk Bezecný (TOP 09 a STAN) nebo Petr Braný (KSČM) či první muž nového politického uskupení Jihočeši 2012 Luboš Průša. Urychlení stavby dálnice D3 přitom považují za naprostou samozřejmost.

Všichni si kladou za cíl i rovnoměrný rozvoj celého kraje. Proto třeba sociální demokraté zdůrazňují potřebu kvalitní veřejné hromadné dopravy – v ní by podle nich mělo přibýt nízkokapacitních autobusů a spojů na zavolání. Vybudovat by se měl také funkční a ekonomicky přijatelný jednotný integrovaný dopravní systém.

Jihočeský kraj v číslechJihočeský kraj v číslech | E15

Podle TOP 09 a STAN by ovšem krajské zastupitelstvo mělo klást větší důraz i na výstavbu obchvatu Českých Budějovic. Krajská metropole zatím totiž stále funguje jako tranzitní město. „Obchvat Budějovic bude jednou z našich priorit,“ soudí lídr Bezecný. A samozřejmě, tak jako ve všech krajích, i v Jihočeském je pro toto politické hnutí velkou prioritou zodpovědné hospodaření. Hodlá prosazovat politiku vyrovnaného rozpočtu a efektivního krajského úřadu a do obcí dostat více dotačních programů.

Dotace krajského úřaduDotace krajského úřadu | E15

Hlavním a jediným heslem uskupení Jihočeši 2012 je „Politika bez kmotrů“. Skrývá se pod ním snaha vrátit rozhodování o veřejných záležitostech do veřejné sféry. Jihočeši 2012 mají ale i konkrétní představu o rozvoji regionu: je to především dostavba obecních kanalizací, čistíren odpadních vod nebo menších komunikací. Projekty, jako jsou modernizace českobudějovického letiště, vybudování Šumavské elektrické dráhy nebo vltavské vodní cesty, by odsunuli a realizovali by je pouze v případě, že by na ně zbyly peníze.

Socialisté mají i další zásadní prioritu, a to zachování nemocniční sítě v nynějším rozsahu, tedy všech osmi zařízení. Zdravotní pojišťovny, jak tvrdí Zimola, se snaží zlikvidovat nemocnici v Českém Krumlově a výrazně omezit nemocniční péči v Prachaticích a Strakonicích. To socialisté nehodlají dopustit. A bránit před likvidací chtějí také základní školy či poštovní úřady.

ČSSD spolu s ODS má v Jihočeském kraji pevnou pozici. Potvrzuje to i průzkum a volební model, který v druhé polovině srpna pro Český rozhlas připravila agentura ppm factum. Ve volbách by zvítězili socialisté s 19,4 procenta hlasů, těsně druhá by byla ODS se ziskem 19,3 procenta hlasů.

Čtěte také:

Policie obvinila českobudějovického primátora ze zneužití pravomoci

Boj o vládu nad kraji začíná naostro

Nečas: Kampaň ČSSD zakrývá špatné výsledky hejtmanů

Stávajícího hejtmana by volilo 23 procent lidí, před ostatními lídry má slušný náskok. Mimochodem, obě nejsilnější strany na jihu Čech se ve stejném pořadí umístily i v předchozích krajských volbách v roce 2008. Tehdy je ovšem podpořilo mnohem víc příznivců. Nyní by ČSSD ztratila 14,4 procenta a ODS 10,3 procenta hlasů. Pro sociální demokraty je to důvod k zamyšlení, zda dokážou lidem dobře vysvětlit kroky, které podnikají, a čemu svou politikou dokázali zabránit.

Jejich nejvážnějšího soupeře, tedy ODS, nechávají výsledky v klidu, volebním průzkumům nepřikládá skoro žádnou váhu. Do krajského zastupitelstva, které má pětapadesát mandátů, by se dostaly ještě další čtyři strany. Své zastupitele by měla KSČM, TOP 09 a STAN i Jihočeši 2012. Nad pětiprocentní hranici se vyhoupla také KDU-ČSL. Na podzim o místa v krajském zastupitelstvu bude usilovat osmnáct stran, sdružení a hnutí, tedy o pět více než v roce 2008.

Průzkum také ukázal, že dostavba dálnice D3 a železničního koridoru jsou prioritami, které by se měly řešit současně podle 32 procent Jihočechů.

Dluhy mizí

Nynější krajská vláda si může připsat k dobru snižování dluhů. Před čtyřmi lety, kdy ČSSD vyhrála volby, přesahovalo zadlužení kraje 600 milionů korun, nyní činí necelých 130 milionů a do konce letošního září bude umořena další část dluhu ve výši 80 milionů. V době voleb tak bude kraj zadlužen necelými padesáti miliony.

Zadlužení Jihočeského krajeZadlužení Jihočeského kraje | E15

Policie zasahuje

Volební výsledek v Jihočeském kraji může podstatně ovlivnit kauza českobudějovického primátora Juraje Thomy. Ten sice nekandiduje, je ale lídrem hnutí Občané pro Budějovice, které podporuje uskupení Jihočeši 2012. Policie primátora Thomu v minulých dnech obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. České Budějovice měl tak podle kriminalistů připravit o téměř pět milionů korun. Thoma podal proti zahájení trestního stíhání stížnost. Lídr Jihočechů 2012 Luboš Průša tvrdí, že podobný útok očekávali. Primátor měl podle policistů podepsat pro město nevýhodný dodatek smlouvy k provozu počítačů, webů a programů na magistrátu, a to bez vědomí radních. Thoma se hájí tím, že u dodatku souhlas rady města nepotřeboval.