Jordánsko nepotřebuje českou polní nemocnici

Nemocnice Lékařů bez hranic v Gaze

Nemocnice Lékařů bez hranic v Gaze Zdroj: Valerie Babize

Možnosti české polní nemocnice nevyhovují požadavkům Jordánska, které se potýká s přílivem uprchlíků ze Sýrie. Armáda jordánského království má navíc tři obdobné kontingenty. Vyplývá to z informací diplomatů působících v oblasti, které analyzuje ministerstvo obrany.

„Nasazení naší nemocnice se jeví jako vysoce nepravděpodobné. V tomto duchu bude koncipován také materiál pro vládu,“ sdělil deníku E15 pod podmínkou anonymity zdroj blízký vedení ministerstva. Mluvčí rezortu Jan Pejšek nechtěl záležitost nijak komentovat. Proti vyslání celého lazaretu, který zabírá plochu až dvou fotbalových hřišť, hovoří i fakt, že přítomnost několika stovek vojáků z nemuslimské země by mohla vyvolat protichůdné reakce místního obyvatelstva.

Dokládají to zkušenosti britské nebo francouzské armády, jejichž polní nemocnice už v Jordánsku působily. „Pomoc uprchlíkům chceme poskytnout, ale musí být řešena adekvátními způsoby,“ dodal nejmenovaný zdroj.

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla připadá v úvahu spolupráce ministerstev obrany, zdravotnictví a neziskového sektoru. „Polní nemocnice je zdravotnický nástroj pro válku, je stavěna především na traumatologii a chirurgii. Oproti tomu utečenecký tábor vyžaduje spíše internu, infekci a pediatrii,“ uvedl pro ČTK.

I neziskový sektor by mohl pomoci syrským uprchlíkům

Záměr nabídnout blízkovýchodní zemi zdravotnickou jednotku se zrodil na únorové schůzce prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a dalšími ústavními činiteli. Hned druhý den o něm Zeman informoval média, čímž Sobotku a další politiky zaskočil. Už koncem března se ukázalo, že případné vyslání nemocnice by narazilo na několik překážek. Česko by ji například muselo vyjmout z takzvaných evropských battlegroup, čímž by porušilo závazky vůči Evropské unii.

Vedle toho by si česká a jordánská strana musely ujasnit, jaké by bylo právní postavení zdravotníků a příslušníků ostrahy. Jde o uzavření smlouvy známé pod zkratkou SOFA, která stanovuje trestní postižitelnost zahraničních vojáků v dané zemi. Jednání o těchto smlouvách bývají zpravidla velmi zdlouhavá a mohou přesáhnout třeba i rok.

Ekonomická stránka mise Roční nasazení české polní nemocnice s mandátem pro 150 vojáků by si vyžádalo 790 milionů korun. Ekonomičtější varianta se 115 osobami by stála zhruba 590 milionů korun. Nebylo také jasné, zda by Jordánsko zaplatilo nutné terénní úpravy a především vybudování ochranných staveb. V opačném případě by celková suma vzrostla.