Kalousek útočí na ODS: Chcete pokračování koalice? Schvalte fiskální pakt EU

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas dostal od ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ultimátum - jestli se vláda nezaváže, že se ještě letos připojí k fiskálnímu paktu EU, TOP 09 nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM. Nečas přitom dohodu o rozpočtové odpovědnosti na evropské úrovni zatím odmítá a loni v březnu ji na summitu EU spolu s Velkou Británií nepodepsal.

„Já nepodepíšu koaliční smlouvu, pokud tam tento závazek nebude. Je to velmi důležité. My chceme dát jasný signál, že patříme do Evropy. Chceme dát jasný signál, že nejsme potížisté,“ řekl ČTK ministr financí. Jak ale ujistil předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, pokud by nedošlo k podpisu nové koaliční smlouvy, neznamenalo by to rozpad Nečasova kabinetu. Ten by mohl dál vládnout i bez revidované dohody.

Kalousek je přesvědčený, že pokud vláda jednoznačně schválila finanční ústavu, která je přísnější než podmínky dohodnuté na evropské úrovni, tak není jediný důvod, proč by se k fiskální smlouvě EU nemělo Česko připojovat. „TOP 09 proto bude požadovat, aby v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a LIDEM byl obsažen závazek vlády připojit se k této smlouvě na úrovni EU ještě v roce 2013,“ uvedlo předsednictvo strany ve svém usnesení.

Podle premiéra ale lze o fiskálním paktu diskutovat až poté, co Parlament přijme českou finanční ústavu. Její schválení bude „faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti“.

ODS: Co je to za hru?

ODS na to reagovala slovy, že ji mrzí ultimáta ze strany TOP 09 a předpokládá, že se požadavek projedná na schůzce lídrů koalice K9. „Doufám, že to není nějaká záminka TOP 09 pro vyvolání třenic v koalici,“ řekl ministr průmyslu Martin Kuba. „Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb,“ podotkl také Nečas. Podobný názor má i europoslanec Jan Zahradil. „Nevím přesně, co za hru se TOP 09 pokouší rozehrát,“ řekl pro E15.cz. „Pokud by ten požadavek byl kladen ultimativně, znamenalo by to, že se nechce dohodnout, že jí jde o ukončení činnosti této vlády,“ dodal. Na rozdíl od Schwarzenberga si myslí, že bez nové koaliční smlouvy by vláda přežít nemohla.

Vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake interpretovala požadavek TOP 09 jako změnu stanoviska strany, že do jednání o koaliční smlouvě už nebudou vnášena žádná nová témata. Rozhodnutí změnit podmínky vyjednávání ji prý překvapilo. „Pokud prostor pro nová témata je, pak LIDEM bude chtít prosadit některá z opatření daleko důležitějších pro naši ekonomiku,“ sdělila ČTK. Zmínila například snížení povinných odvodů na sociální nebo zdravotní zabezpečení.

„Větší tlak ze strany EU prostřednictvím fiskálního kompaktu vůči rozhazovačným vládám ČSSD by na škodu asi nebyl, ale přistoupení ke kompaktu nepovažuji vzhledem k našemu nečlenství v eurozóně za momentální nutnost,“ dodala Peake.

„Tancovačka v Čimelicích“ je zpět

Každopádně se tak znovu otevírá loňský spor Nečase a TOP 09, resp. ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který končil vyhrocenou mediální přestřelkou a výroky o „velikých borcích“ či „vesnické tancovačce v Čimelicích“. TOP 09 kritizovala české rozhodnutí zůstat mimo. Schwarzenberg tehdy uvedl, že postoj, který ke smlouvě zaujal premiér Nečas, poškozuje Českou republiku a je zbabělý. Nečas zdůvodňoval odmítavý český postoj tím, že vládní koalice v této věci nenalezla shodu. Politický konsensus podle něj chyběl i kvůli odporu prezidenta Václava Klause.

O sporu čtěte zde:

Nečas se opřel do Schwarzenberga: Nejsme na vesnické tancovačce

Schwarzenberg: Nečas se chce možná ukázat jako veliký borec

Představitelé 25 zemí unie pakt podepsali v Bruselu loni 2. března. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit ČR a Velká Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech.

Premiér loni v únoru zdůraznil, že Česko má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit. Uvedl tehdy, že vládní strany si ale musí vyjasnit, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní.

„ODS představila širší priority pro revizi koaliční smlouvy již minulý týden, ale bez ultimát. Ve čtvrtek odpoledne čeká koalici další schůzka, kde bude mít TOP 09 prostor nám svůj požadavek vysvětlit,“ sdělil ČTK Zbyněk Stanjura, který má v ODS revizi koaliční smlouvy na starosti.

TOP 09 svůj dnešní požadavek podpořila připomínkou vládního návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, tedy finanční ústavy. Její návrh jednoznačně schválila a doporučila poslancům a senátorům, aby jej podpořili. „Vládní návrh směřuje ke stejnému cíli jako mezinárodní závazek členských zemí EU,“ uvedla TOP 09 v prohlášení.

Návrh fiskálního paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný, nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země.

Na to, zda země „zlaté“ pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP. Smlouva je závazná pro země eurozóny. Její ustanovení pro ostatní státy, které se k ní přidaly, začnou platit ve chvíli, kdy přijmou společnou evropskou měnu.