Kampani na severu vládne nezaměstnanost, šanci uspět má levice

rozvodná síť na Liberecku

rozvodná síť na Liberecku Zdroj: ctk

Lídr ČSSD a současný hejtman Josef Novotný slibuje vytvoření nových míst hlavně na Sokolovsku a Ašsku. „Také chceme investovat do rozvoje krajských nemocnic a podporovat sociální služby,“ řekl. Pokud se znovu stane hejtmanem, začne prý Novotný zveřejňovat faktury, které krajský úřad proplácí.
Podle jedničky kandidátky ODS Petra Šindeláře je třeba prosadit stimulaci hospodářského růstu pomocí zahraničních investic. „Je zapotřebí změnit strukturu ekonomiky kraje, který potřebuje firmy s moderními technologiemi a postupy. Jedině ty jsou schopny stát se dlouhodobě páteří prosperující regionální ekonomiky,“ míní advokát Šindelář.
„Aby nezaměstnanost poklesla alespoň na celostátní průměr, chceme podporovat velké dopravní stavby. Ty umožní vznik míst nejen ve stavebnictví, ale pomohou dlouhodobě i rozvoji pracovních příležitostí v průmyslu a cestovním ruchu. Dohromady tak vytvoříme 2500 míst,“ slíbila jednička kandidátky ČSSD, zástupkyně ředitelky domova důchodců Lenka Kadlecová.
ODS považuje za klíčové průhlednější vynakládání peněz. Vedle transparentních tendrů chce pomocí sloučení některých agend snížit provozní náklady nejméně o pět procent a z ušetřených prostředků zvýšit investice. „Druhým velkým tématem je pro mě zaměstnanost, a to zejména u absolventů. Chceme, aby kraj aktivně spolupracoval se zaměstnavateli, abychom každý rok neměli dalších 500 nezaměstnaných mladých lidí,“ řekla náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová, která vede kandidátku občanských demokratů.
4
Fotogalerie
Podobně jako Ústecký kraj trápí jeho sousedy Karlovarsko a Liberecko nejvíce vysoká nezaměstnanost a ne vždy transparentní hospodaření úředníků. Levicoví i pravicoví kandidáti proto slibují vytvoření podmínek pro vznik pracovních míst. A v těchto regionech opoziční ODS ještě přidává odpovědné nakládání s bruselskými a krajskými penězi.

Na vítězství pravice to ale nevypadá. Podle předvolebních průzkumů lidé opět vsadí spíš na socialisty a komunisty.
Přesto bude zajímavé sledovat volby na Liberecku, kde obě nejsilnější strany nabízejí ryze ženský duel. ČSSD nasadila zástupkyni ředitelky domova důchodců Lenku Kadlecovou, občanští demokraté náměstkyni ministra školství Evu Bartoňovou.

Karlovarsko ve stínu ROP Severozápad

Za čtyřleté vlády ČSSD a KSČM se ve všech třech karlovarských okresech nezaměstnanost nesnížila, ale naopak zvýšila (nejvíce na Sokolovsku o 4,6 procentního bodu). Oproti tomu nejmenší ze 14 krajů více dotoval dopravní obslužnost a může se chlubit i rostoucím zájmem o lázeňské služby. Právě lázeňství a množství turisticky zajímavých míst je největším plusem regionu.

Situaci na trhu práce zhoršila ekonomická krize. Nejcitelnější byl pád podniku Karlovarský porcelán, který připravil o práci 1800 lidí. Firmy, které koupily závody zkrachovalé porcelánky, vzaly zpět jen část zaměstnanců. Nepříznivý vývoj dokresluje nejnižší průměrná mzda v Česku. Region doplácí mimo jiné na nedostatečné dopravní spojení s vnitrozemím.

Vážným, i když v kampani opomíjeným, problémem je čerpání z regionálního operačního programu Severozápad, kde hrozí sankce 2,5 miliardy korun. Levice nevidí viníka v krajské vládě, ale v dozorujících orgánech, zejména v ministerstvu financí. ODS raději mlčí, protože v Ústeckém kraji, s nímž má Karlovarsko operační program společný, vládne se socialisty.
Vedle snížení nezaměstnanosti považují socialisté i komunisté za prioritní zdravotnictví a dopravu. Opozice zase zdůrazňuje nutnost průhlednějšího hospodaření.

Karlovarský krajKarlovarský kraj | E15

Lídr ČSSD Josef Novotný slibuje vytvoření nových míst hlavně na Sokolovsku a Ašsku. „Také chceme investovat do rozvoje krajských nemocnic a podporovat sociální služby,“ řekl. Pokud se znovu stane hejtmanem, začne prý Novotný zveřejňovat faktury, které krajský úřad proplácí.

Podle jedničky kandidátky ODS Petra Šindeláře je třeba prosadit stimulaci hospodářského růstu pomocí zahraničních investic. „Je zapotřebí změnit strukturu ekonomiky kraje, který potřebuje firmy s moderními technologiemi a postupy. Jedině ty jsou schopny stát se dlouhodobě páteří prosperující regionální ekonomiky,“ míní Šindelář.

Podnikatele z ciziny chce přesvědčit o tom, že Karlovarsko nabízí vhodné podmínky pro podnikání včetně dostatku vzdělaných lidí. S menším zájmem investorů se region potýká dlouhodobě. Podle agentury CzechInvest je to dáno tím, že nemá tradici ve zpracovatelském průmyslu. Handikepem je i špatná dopravní infrastruktura. Letos sice byla po několika letech dokončena rychlostní komunikace R6, která ale vede pouze na hranice kraje a nemá napojení na tuzemskou dálniční síť.

Na Liberecku vypisují podezřelé soutěže

Nezaměstnanost se v posledních čtyřech letech zvýšila i ve všech čtyřech libereckých okresech, nejvíce na Českolipsku. Region patřil k těm, na něž hospodářská krize dolehla nejvíce. Zkrachovaly sklárny i bižuterní podniky, které ještě před čtyřmi lety zaměstnávaly tisíce lidí. Krize utlumila rovněž výrobu komponentů pro automobily. Podobně jako v Karlovarském kraji i na Liberecku socialisté v menšinové koalici se Stranou pro otevřenou společnost a za podpory komunistů více dotovali dopravní obslužnost.

Liberecký krajLiberecký kraj | E15

Počet hostů v ubytovacích zařízeních se však postupně snížil. V regionu se přitom nacházejí atraktivní lokality, jako jsou Krkonoše, Jizerské hory, Český ráj nebo okolí Máchova jezera.

„Aby nezaměstnanost poklesla alespoň na celostátní průměr, chceme podporovat velké dopravní stavby. Ty umožní vznik míst nejen ve stavebnictví, ale pomohou dlouhodobě i rozvoji pracovních příležitostí v průmyslu a cestovním ruchu. Dohromady tak vytvoříme 2500 míst,“ slíbila jednička kandidátky ČSSD Lenka Kadlecová.

Socialisté jsou kritizováni především za netransparentní hospodaření. Pravicová opozice už loni na podzim žádala změnu krajských pravidel pro zveřejňování zakázek. Připravila i novou směrnici, která počítala se zveřejňováním všech uzavřených obchodních případů nad 200 tisíc korun. Návrh vycházel z praktických zkušeností Semil, Hrádku nad Nisou nebo Liberce.

Třeba Hrádku se díky důsledně otevřeným soutěžím podařilo zlevnit opravy škod po povodních až o 40 procent.
Opoziční návrh ale podporu nezískal. Sociální demokracie předložila krajskému zastupitelstvu pouze zapracování změn podle novely zákona o veřejných zakázkách. I milionové akce úředníci dál zadávají tak, že nevypisují otevřené tendry, nýbrž oslovují zpravidla jen pět možných dodavatelů.

Čtěte také:

Sociální demokraté zahájili kampaň ve vlaku do Brna

Potíže Královéhradeckého kraje: chybějící dálnice a stav silnic

Přípravy na krajské volby jdou do finiše. Kdo se stane hejtmanem?

ODS proto považuje za klíčové průhlednější vynakládání peněz. Vedle transparentních tendrů chce pomocí sloučení některých agend snížit provozní náklady nejméně o pět procent a z ušetřených prostředků zvýšit investice. „Druhým velkým tématem je pro mě zaměstnanost, a to zejména u absolventů. Chceme, aby kraj aktivně spolupracoval se zaměstnavateli, abychom každý rok neměli dalších 500 nezaměstnaných mladých lidí,“ řekla Eva Bartoňová, která vede kandidátku občanských demokratů.

Koho mohou lidé volit

V Karlovarském kraji bude usilovat o úspěch 16 stran a hnutí včetně tří koalic, tedy o tři subjekty více než v roce 2008. Na kandidátkách je celkem 730 osob. Podle průzkumu agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi by regionu vládnoucí ČSSD a KSČM získaly rovnou polovinu hlasů. Socialisty by volilo 26,5 procenta a komunisty 23,5 procenta voličů. Ze stran centrální vládní koalice by se přes pět procent dostala ještě ODS s 15 procenty a TOP 09 a Starostové s osmi procenty hlasů. Čtveřici nejsilnějších doplňuje Koalice pro Karlovarský kraj, již tvoří KDU-ČSL, hnutí Nestraníci a O co jim jde?! s pěti procenty.

Na Liberecku se utká 762 kandidátů z 20 politických stran a hnutí. Do voleb jde všech pět stran, které se v roce 2008 dostaly do krajského zastupitelstva – ČSSD, KSČM, ODS, Starostové pro Liberecký kraj i Strana pro otevřenou společnost. ČSSD před čtyřmi lety volby v Libereckém kraji vyhrála a získala 15 zastupitelů. Za ní skončila dříve vítězná ODS s 12 mandáty. Třetí byli komunisté s osmi křesly. Sedm míst mají Starostové a tři Strana pro otevřenou společnost.

Čekání na investory

Nejsilnější firmou na Karlovarsku je těžební společnost Sokolovská uhelná, která je také největším zaměstnavatelem. Kromě ní patří v regionu mezi ekonomicky významné průmyslové podniky například Witte Automotive Nejdek, která produkuje součástky pro automobily, a sokolovská chemička Momentive Specialty Chemicals. V kraji se v posledních čtyřech letech podařilo vybudovat dvě průmyslové zóny. Lépe se daří obsazovat chebskou, menší zájem je o zónu u Ostrova. „To se může změnit, letos tu začne stavět závod společnost Behr a výhledově má zaměstnat až 1800 lidí,“ uvedl ostrovský starosta Pavel Čekan (ČSSD).

Na Liberecku jsou na tom hůř. Už několik let tam brání příchodu nových investorů nedostatek elektřiny. „Příčinou problémů byl mimořádný nárůst zatížení v distribuční soustavě a tím naplnění kapacity rozvodných zařízení. I když jsme situaci začali řešit v předstihu, některé stavby komplikuje a protahuje majetkoprávní projednávání,“ řekl mluvčí ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp. ČEZ proto nemohl s ohledem na zajištění spolehlivé a bezpečné dodávky připojovat další velké odběratele. Napojoval jen domácnosti a podnikatele, kteří odebírají elektřinu z hladiny nízkého napětí. Situace by se ale měla zlepšit. V současnosti se v regionu provádí na 350 projektů za desítky milionů korun, které by měly distribuční soustavu posílit a umožnit napojení nových průmyslových podniků.