Kauza Rath: policie stíhá stavební firmu Metrostav

Metrostav

Metrostav Zdroj: E15 Richard Rames

Metrostav, největší česká stavební firma, čelí trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou někdejšího poslance Davida Ratha. Policie obvinila také další firmy, celkem jich je osm. Soud je stíhá pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obvinění samotného Ratha se mají rozšířit, podrobnosti však jeho advokát ještě nezná.

„Obdrželi jsme prostřednictvím datové schránky usnesení o zahájení trestního stíhání podle zákona 418 o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim,“ potvrdil informaci serveru Lidovky.cz mluvčí Metrostavu František Polák. „Zahájení trestního stíhání souvisí s případem Rath,“ uvedl s tím, že proti trestnímu stíhání se firma bude bránit „všemi dostupnými prostředky“.

Kromě Metrostavu předali detektivové obvinění také několika dalším firmám, jejichž šéfové nebo manažeři jsou mezi obžalovanými v Rathově kauze, kterou od srpna projednává Krajský soud v Praze. Obvinění obdržela třeba stavební firma Ivany Salačové FISA, která se nyní jmenuje JIPE.

Policie obvinila zřejmě i společnost Puro-klima, která například vybavila domov důchodců v kladenské nemocnici. Firma se však odmítla k obvinění vyjádřit.

Společnosti se podle žalobce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a také modernizace krajských nemocnic. Jako hlavní organizátory označuje obžaloba bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, exposlance a také bývalého šéfa středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta. Rath údajně vše jako hejtman věděl a dělil se s dvojicí o úplatky.

Státní zástupce Jirát v obžalobě vyjmenoval desítku společností, které se měly zapojit do zmanipulovaných tendrů. Kromě stíhaného Metrostavu mělo podle Jiráta jít o společnosti Subterra, PSG International, Bak stavební společnost, Pohl cz, Pegisan, Konstruktiva Branko, Stavitelství Kladno a Ingbau cz.

Zástupci těchto společností dnes dopoledne řekli, že o žádných trestních stíháních neví.

Policie podezírá Ratha z dalších trestných činů, uvedl advokát

David Rath čelí dalším obviněním v údajné korupční kauze, kterou nyní projednává Krajský soud v Praze. Potvrdil to jeho advokát Roman Jelínek s tím, že zatím nemá bližší podrobnosti. Usnesení totiž ještě neobdržel.

Vizitka společnosti Metrostav
Historie: Akciová společnost vznikla k 31. prosinci 1990 jako právní nástupce stejnojmenného národního podniku, který se v roce 1970 vyčlenil z Vodních staveb jako účelová organizace na výstavbu metra. Patří do skupiny DDM Group, a.s.
Obor činnosti: Univerzální stavební společnost, podniká v oboru pozemního i inženýrského stavitelství, soustřeďuje se zejména na tunelářské a betonářské práce. Kromě toho se skupina Metrostav zabývá i souvisejícími činnostmi, jakou jsou například developerství nebo výroba a transport stavebního materiálu.
Velké projekty: Společnost se podílela na výstavbě pražského metra, mezi významné stavby patří i Strahovský tunel, silniční okruh kolem Prahy, tunely na dálnici D8, pražské železniční Nové spojení, jihočeský úsek Vltavské vodní cesty, stavby pro energetiku (Počerady), bytové komplexy, obchodní centra, administrativní budovy; mezi významné současné zakázky patří stavba pražského vnitřního okruhu (tunelový komplex Blanka, Trojský most) a nový úsek trasy A pražského metra; letos firma získala například zakázky na stavbu tunelu na Islandu a modernizaci části silničního okruhu a mostu přes Vislu ve Varšavě.
Organizační struktura: Společnost má deset divizí a 18 dceřiných společností - plně ovládá například společnosti Subterra, Metrostav Slovakia, Metrostav Deutschland, Metrostav stavebniny, Metrostav Development, DSH - Dopravní stavby, PK Doprastav, Doprastav Asfalt, rakouskou BeMo Tunnelling či inženýrskou a zeměměřičskou CCE Praha.
Hospodářské výsledky: Společnost Metrostav se letos díky vyššímu poklesu u konkurence stala z pohledu tržeb lídrem trhu. Celkové tržby Metrostavu loni poklesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Zisk před zdaněním v roce 2012 naopak mírně vzrostl na 908 milionu korun z 856 milionu v roce 2011. Čistý zisk se však kvůli opravným položkám souvisejícím s podnikáním na Slovensku loni propadl na 288 milionu korun z předchozích 704 milionů korun.
Akcionáři: Majoritním vlastníkem je společnost DDM Group vlastnící 51,34 procenta akcií, dalšími podílníky jsou DOAS SK (23,17 procenta) a DOAS CZ (17 procent), které drží po 50 procentech v DDM Group.
Základní kapitál: 790 666 800 korun, počet zaměstnanců: přes 3000.
Ostatní: Společnost patří k nejúspěšnějším firmám v získávání státních zakázek na výstavbu silnic. Americko-japonská společnost Westinghouse uzavřela s Metrostavem dohodu o strategickém partnerství v případě jejího úspěchu v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.