Každý Čech letos zaplatí měsíčně na daních přes 10 tisíc korun

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Každý občan České republiky státu letos měsíčně odvede na daních přes 10 tisíc korun. Nejvíce z toho putuje na sociální pojištění. I to se například mohou lidé dozvědět z brožurky, kterou vydalo ministerstvo financí, aby lidem vysvětlilo, jak vlastně funguje státní rozpočet.

Na dani z přidané hodnoty každý občan podle předpokladů rozpočtu zaplatí letos měsíčně 2323 korun, na spotřební dani 1152 korun a na dani z příjmu fyzických osob 1128 korun. Na sociálním pojištění lidé odvedou 4312 korun. Brožura také popisuje funkce státního rozpočtu, proces přípravy a rozebírá letošní výhledy.

Dokument hojně proložený fotografiemi a grafy má představovat českou verzi „Rozpočtu pro občany“ (Citizens Budget), jehož publikování doporučuje například Světová banka, OECD nebo International Budget Partnership.

„Není v silách běžného člověka se podrobně seznámit s detaily státního rozpočtu. Chceme občanům přiblížit tvorbu dokumentu, který zásadně ovlivňuje jejich životy. Doufáme, že brožura pomůže daňovým poplatníkům získat lepší představu o tom, jak stát nakládá s jejich prostředky,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu by měly činit 1211,3 miliardy korun a příjmy 1099,3 miliardy korun.

Celkové daňové příjmy rozpočtu:

Daně tabulkaDaně tabulka | MFZdroj Informační brožura Státní rozpočet v kostce (MF)

Stejný zisk jako loni, ale daň vyšší o necelých 52 tisíc Kč