Kmoníček: Visegrádská skupina se začíná v Unii emancipovat

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Tereza Zavadilova/E15

Země visegrádské skupiny se při svých jednáních s Evropskou unií emancipují. Začínají se chovat jako blok zemí, které mají uvnitř EU společné politické, geopolitické i ekonomické zájmy. Tato jednota by se měla rozšířit i na jiné otázky než migraci, řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Právě další spolupráce V4 v celoevropských otázkách by měla být jedním z hlavních bodů návštěvy polského prezidenta Andrzeje Dudy v Česku. Do Prahy by měl na dvoudenní návštěvu přicestovat 14. března.

Bude to jeho první návštěva České republiky ve funkci hlavy státu. S prezidentem Milošem Zemanem by se měl setkat v úterý 15. března. Bude to jejich druhá schůzka, poprvé spolu jednali loni na setkání prezidentů V4, tedy skupiny, do které vedle Česka a Polska patří ještě Slovensko s Maďarskem.

Zatímco tehdy prezidenti podle Kmoníčka diskutovali především nad polským hlasováním ohledně povinných migračních kvót, nyní by se měla debata týkat hlavně možných společných témat visegrádské skupiny v EU. V4 se totiž podle Kmoníčka začala emancipovat a chovat jako blok zemí se společnými zájmy. Kromě otázky migrace by se jednota V4 měla rozšířit i na další témata.

Kmoníček: Jako blok zemí dosáhneme lepšího výsledku

Šéf hradního zahraničního odboru poznamenal, že udržení jednoty visegrádské čtyřky by mělo být podstatné zejména ve chvíli, kdy se začne v Evropské unii vyjednávat o novém rozpočtovém rámci od roku 2020. „Tam je jasné, že na tom životně závisí zdravý vývoj všech našich ekonomik a že si budeme muset dokázat vyargumentovat to svoje a že to nebude jednoduché,“ řekl Kmoníček. Podotkl, že jednotlivé země nebudou schopné samostatně uspět, ale jako blok zemí by mohly dosáhnout lepšího výsledku.

Právě nacházení dalších společných témat má být podle Kmoníčka jedním z témat Dudovy návštěvy v Praze. „Abychom působili jako sdružení, které je konstruktivní, ale zároveň již dospělo do fáze, kdy si na sobě nenechá dříví štípat,“ poznamenal.

Prezidenti spolu budou jednat i o bilaterálních tématech. „Ale ty naše vztahy jsou tak dobré, že je to spíše přehled, kde bychom si mohli ještě vzájemně bilaterálně prospět, než že bychom tam řešili nějaké bilaterální problémy,“ řekl.

Polsko a Výmarský trojúhelník byl problém, podotkl Kmoníček

Podle Kmoníčka V4 v minulosti trpěla tím, že Polsko bylo zároveň členem takzvaného Výmarského trojúhelníku, tedy polského, německého a francouzského společenství. Ve chvíli, kdy na sebe narazily společné zájmy, zvítězil Výmarský trojúhelník, podotkl. Situace se podle něj v tomto mění, protože Polsko si uvědomuje své geopolitické a národní zájmy v oblasti V4. „Alespoň s touto vládní reprezentací dokážeme spolupracovat velmi dobře. A jak jsem viděl na prvním setkání prezidentů, tak mezi nimi už loni byla velmi dobrá chemie,“ řekl. Dudu se Zemanem spojuje stejný pohled na migrační krizi. Liší se naopak v názoru na vztah k Rusku, kterého se Polsko obává.

To, zda se daří ve V4 hledat kompromisy, se podle Kmoníčka ukáže na letním summitu NATO ve Varšavě, kde by V4 měla prezentovat společné stanovisko přijatelné pro Česko i Polsko.