Komárkovy firmy odhadují škody na stamiliony. Bez střechy je i německý výrobce jehel

Tornádo poničilo areály několika firem

Tornádo poničilo areály několika firem Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Poničená hala výrobce průmyslových strojních jehel Groz-Beckert Czech
V Česku se zřejmě objevilo jedno z nejničivějších tornád historie
Nad jihem Moravy se přehnala silná bouře, kterou podle všeho provázelo tornádo
Zničený solární park Pánov
Zničený solární park Pánov
7
Fotogalerie

Včerejší tornádo, které se prohnalo nad jižní Moravou, pro tamní firmy znamená obří ztráty. Na Hodonínsku poškodilo například skupinu KKCG Karla Komárka – konkrétně nově vybudovaný technologický park energetické firmy MND nebo datové centrum společnosti DataSpring. Živel poničil i výrobní areál společnosti Groz-Beckert Czech, který je momentálně mimo provoz. Větší i menší firmy z regionu postupně sčítají škody.

K nejvíce poškozeným patří skupina KKCG, která výši škod odhaduje na stovky milionů korun. V důsledku živelné katastrofy byly zásadně zničeny budovy lužického areálu MND Drilling and Services a také Hlavní báňské záchranné služby (HBZS) v téže obci. Mohutně byly podle skupiny poškozeny také tamní laboratoře a sklad geologického materiálu. Stejně jako z budovy HBZS i odtud jsou odváženy cenné laboratorní přístroje, které zůstaly neponičeny.

Jak pomoci obcím zasaženým tornádem >>> 

Důležité podle mluvčí skupiny Dany Dvořákové je, že nedošlo k žádným únikům ropy ani plynu a v postižené lokalitě byla těžba včas přerušena. „Po nezbytné kontrole bude znovu obnovena a těžbu to zásadně neovlivní,“ píše se v tiskové zprávě KKCG, v níž skupina zároveň oznámila, že Komárek do Hodonínska posílá okamžitou finanční podporu ve výši 150 milionů korun.

V areálu Lužice je také budova moderního datového centra společnosti DataSpring. Přírodní katastrofa poničila plášť budovy včetně kancelářských prostor, kvůli čemuž muselo datové centrum přejít do krizového režimu. „Datový sál je prozatím ve stabilizovaném stavu a řešíme bezpečné zajištění napájení, chlazení a konektivity. V současné době jsme schopni poskytovat služby našim zákazníkům bez omezení,“ říká Jaroslav Biolek, člen představenstva Aricoma Group, pod níž DataSpring patří.

Tornádo poničilo i továrnu výrobce průmyslových strojních jehel Groz-Beckert Czech. Závod je momentálně mimo provoz a sčítá škody. „Živel způsobil značné škody na budovách a v zatím neznámém rozsahu zasáhl i naše výrobní zařízení. Dodávky elektřiny byly přerušeny a zatím se neví, kdy budou plně obnoveny. Podle posledních zpráv byli zraněni čtyři naši kolegové,“ uvedla Markéta Cábová, specialistka marketingu a komunikace společnosti Groz-Beckert Czech.

Větrný vír způsobil problémy i distributorům energií. Bez dodávky elektrického proudu bylo ráno v Česku přes 75 tisíc odběrných míst, převážně spadajících do distribuční sítě EG.D ze skupiny E.ON. Bez dodávek zemního plynu je na jižní Moravě zhruba 2,5 tisíce odběratelů, uvedla distribuční firma GasNet, do jejíž distribuční sítě tamní plynárenská soustava patří.

Bez potíží však v regionu nezůstal ani ČEZ. Včerejší tornádo tam významně poškodilo i jednu z jeho třinácti fotovoltaických elektráren, a to solární park Pánov. „Dá se říci, že elektrárna v původní podobě už neexistuje. Přesný rozsah a výši škod nyní zjišťujeme. Jak dlouho bude trvat její znovuvybudování, nelze nyní říci,“ uvedla mluvčí skupiny Barbora Peterová. Na zbylých fotovoltaických elektrárnách eviduje společnost pouze drobnější škody.