Konec studijního programu se už nezvrátí, řekla Valachová studentům UJAK

Kateřina Valachová na demonstraci studentů UJAK

Kateřina Valachová na demonstraci studentů UJAK Zdroj: CTK

Do konce září nelze zvrátit stanovisko Akreditační komise (AK), která nesouhlasí s prodloužením akreditace studijního programu speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). Uvedla to dnes ministryně školství Kateřina Valachová na demonstraci zhruba dvou stovek studentů proti rozhodnutí AK.

Akreditace vyprší právě 30. září. Ministerstvo chce studentům zajistit dokončení vzdělání na jiných školách. Dotčení studenti jsou často učitelé, kteří si musí ze zákona doplnit vzdělání. Valachová uvedla, že zváží změnu této legislativy.

„Už v půlce září bylo jasné, že studenti budou mít 1. října formálně skončené studium,“ řekla Valachová. Podle ministryně totiž nejdou za půl měsíce stihnout všechny zákonné procesy, které mohou případně rozhodnutí AK změnit.

Ministryně také zkritizovala vedení vysoké školy, které podle ní podle ní špatně studenty informovalo o vážnosti situace. Naopak prý studenti od školy dostávali informace, že existuje „zázračná možnost“, že může do případu zasáhnout samotná ministryně. To Valachová odmítá a před protestujícími studenty to označila za lež.

Podle Valachové by studenti mohli dokončit studium na jiných veřejných vysokých školách. Ministryně jednala s devíti fakultami. Část studentů by prý mohla hned na studium navázat během podzimu, část by v něm mohla pokračovat od února a zbytek od příštího roku.

Možnosti přestupu

Podrobnosti však zatím ministryně nechce komentovat, protože je musejí schválit jednotlivé akademické senáty. „Aktuálně zajišťujeme právní stanovisko k možnostem vypsání přijímacích řízení,“ doplnila Valachová. Ministerstvo by chtělo využít možnosti zákona, které prý umožňují, ab za určitých okolností byla vyhlášena přijímací řízení pouze na dostudování.

Přibližně dvě stě studentů speciální pedagogiky na UJAK proti rozhodnutí protestovalo před budovou ministerstva školství.
Protestující studenti zaplnili malé náměstí mezi budovou ministerstva školství a muzeem hudby v Karmelitské ulici. Při demonstraci například křičeli hesla „Máme právo dostudovat“. Před účastníky nejprve vystoupili rektor Luboš Chaloupka a prorektor Petr Kolář. Zástupci vysoké školy ve svých projevech označili rozhodnutí akreditační komise za nesprávné či nezákonné. Podle nich byly splněny podmínky pro prodloužení akreditace. S ministerstvem chtějí jednat o tom, zda nepůjde změnit.

Zbývá osm měsíců

Zástupci studentů pak předali ministryni dopis, kde mimo jiné zdůrazňují, že jim zbývá osm měsíců do konce studia, které nechtějí opakovat od začátku.

Jsou to většinou učitelé, kteří si musí povinně doplnit pedagogické vzděláni, protože podle zákona nesmějí od ledna 2015 až na výjimky ve školách učit nekvalifikovaní pedagogové. Ministerstvo školství ale již dříve oznámilo, že studenti speciální pedagogiky UJAK budou i po vypršení akreditace posuzováni jako kvalifikovaní učitelé. Navzdory případné pauze před pokračováním na jiné univerzitě se tak nemusejí bát výpovědi.

V dopise také zpochybňují argumenty AK, která škole vyčítá příliš vysoký počet přijatých studentů, kterému neodpovídá počet pedagogů.

Odmítli i výhrady, že studenti nemají odpovídající praxi či nedostatky ve vedení jejich diplomových prací, o které se nepřiměřeně často starají externisté. Zároveň zdůraznili, že chtějí dostudovat na této soukromé vysoké škole. Nechtějí tak dělat přijímačky a na základě jejich výsledku případně přejít na veřejnou VŠ.

Kritika vedení

Ministryně s výhradami studentů souhlasí. Nelíbí se jí však, jak v kauze postupuje vedení školy. To podle ministryně se studenty špatně komunikuje a nehledá řešení, jak se dostat z kritické situace ven. „Kromě proseb směrem ke mě jsem neslyšela nic, co by vám mělo reálně od 1. října pomoci, abyste dostudovali. To je realita,“ řekla Valachová studentům.

Ministryně jedná s ostatními veřejnými školami o tom, aby studenti UJAK mohli dostudovat tam. Zároveň ministryně vyzvala studenty, aby si zvolili zástupce, kteří se budou účastnit jednání o jejich budoucnosti.

Valachová zároveň uvedla, že zváží možnost legislativních změn, které by se týkaly učitelů a doplňování jejich vzdělání. Není to však reakce na situaci v UJAK. „Pokud někdo učí ve školství 30 let a má často bakalářský nebo magisterský program, tak si nejsem jista, jestli jako společnost potřebujeme, aby si něco dopracovával,“ řekla novinářům Valachová.