MF poslalo k připomínkám zákon o kontrole veřejných financí

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Ministerstvo financí dnes poslalo k připomínkám návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí. Měl by zjednodušit systém vnitřních kontrol ve státní správě, zavést na jednotlivých ministerstvech i na úrovni vlády výbory pro audit a nastavit větší zodpovědnost úředníků.

Informoval o tom pověřený náměstek ministra financí pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. Zákon by měl být plně účinný od roku 2017.

Účelnost, hospodárnost a účinnost

„Zákon obecně stanovuje principy, jak se mají chránit veřejné finance. Rozpracovává tři zásady - účelnost, hospodárnost a účinnost,“ uvedl Vyhnánek.

Návrh podle ministerstva vymezuje odpovědnost konkrétních útvarů a osob na ministerstvech za vynakládané veřejné výdaje, stanovuje pravidla pro interní audity a zajišťuje, aby byly kontroly a audity harmonizovány.

Norma zároveň zjednodušuje kontrolu dotací ze státního rozpočtu. Především podle Vyhnánka přesunuje zodpovědnost za kontrolu dotací a vyměřování odvodů, respektive pokut, na poskytovatele dotace.

V současnosti tuto činnost bez ohledu na jednotlivé resorty činí finanční úřady. Vymáhat pokuty nadále bude celní správa a ministerstvo financí bude odvolací instancí.

Vládní Výboru pro audit

Ministerstvo financí v návrhu také počítá se zřízením vládního Výboru pro audit a se vznikem menších výborů na jednotlivých ministerstvech. Vládní výbor by měl mít devět členů jmenovaných kabinetem. Tři členové by měli být nominování vládou, tři ministerstvem financí a tři by měli být nezávislí odborníci.

V ministerských výborech budou tři členové - jeden z ministerstva financí, jeden z daného úřadu a jeden jako nezávislý odborník. Jejich jmenování bude v pravomoci příslušeného ministra. „Velký výbor by měl řešit problém auditů komplexně a problémy, které na něj přenesou ty menší výbory. Měl by vyhodnocovat audit za všechny resorty,“ uvedl Vyhnánek.

Návrh by se měl dostat na vládu během září nebo října letošního roku. Účinný by měl být od října 2016 a plně by podle zákona měla státní správa fungovat od roku 2017.

Ministerstvo pracuje na této zákonné úpravě již delší dobu, první návrh úřadu vrátila k přepracování Legislativní rada vlády.

Podle Vyhnánka to bylo kvůli legislativně-technickým otázkám, protože zákon je provázán s řadou dalších norem, jako je například daňový, správní nebo kontrolní řád.