Ministerstvo opět zavádí programy pro lepší ovzduší, první je pro Ostravsko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ribarnica, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v současnosti obnovuje programy na zlepšení kvality ovzduší pro ty lokality v Česku, které se potýkají se špatným ovzduším. Do pondělí se k němu mohou vyjadřovat lidé z Ostravska. Moravskoslezský kraj trpí znečištěným ovzduším nejvíce z celé ČR. Programy ale kritizuje nevládní organizace Čisté nebe a právníci ze sdružení Frank Bold.

Návrh uvádí, se má stav ovzduší na Ostravsku zlepšit do roku 2020. Podle Kristíny Šabové z Frank Bold v něm ale chybí přesné kroky, které by měly vést ke zlepšení, časový harmonogram i způsob vyhodnocování účinnosti. Připomínky mají i k regulaci velkých zdrojů znečištění, podobně je na tom i Ústecko. „V programu chybí jednoznačný směr snižování zátěže, což je jedna z věcí, kterou ČR dlouhodobě vytýká i Evropská komise,“ řekla ČTK. Jasný plán a závazek, co se kdy bude řešit, nemá podle Šabové vzhledem k narůstající dopravě ani Praha a Brno.

Povinnost vytvořit Programy zlepšování kvality ovzduší pro lokality s překročenými imisními limity stanovuje zákon o ochraně ovzduší. Programy byly vydávány od roku 2002 dle předchozího zákona o ochraně ovzduší, naposledy aktualizovány v roce 2012. Dříve je připravovaly krajské úřady. Nový zákon o ochraně ovzduší ale doznal změn, nově je vydává už MŽP ve spolupráci s krajskými úřady a prostřednictvím opatření obecné povahy.

Třicet dnů na posouzení

„Ministerstvo životního prostředí rozeslalo návrhy opatření obecné povahy o vydání programu všem dotčeným obcím s výzvou k jejich zveřejnění a podávání námitek a připomínek, s lhůtou do 30 dnů od zveřejnění daného návrhu OOP na úřední desce ministerstva,“ uvedla Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva. Předpokládá, že budou programy vyhlášeny na konci letošního roku.

Třicet dnů je ale podle Šabové krátká doba a navíc jsou prázdniny, takže se většina obyvatel o tom zřejmě nedozvěděla. Pro ostravský region měl být program podle Šabové navíc zpracován už loni. Úřad ale tvrdí, že lhůta je standardní, připomínky mohou lidé posílat papírově i e-mailem, a na dřívějších návrzích programů se prý už iniciativy, kraje i obce podílely.

Problém nejen na Ostravsku

Pravidelné překračování imisních limitů se týká i dalších lokalit ČR. Vytipované obce plánuje úřad ministra Richarda Brabce (ANO) zvýhodnit v rámci evropských dotací. „Například výhodnější, pěti procenty bonifikovanou výměnou starých kotlů na pevná paliva za nový zdroj tepla nebo v programu Nová zelená úsporám. Dotace pro Moravskoslezský kraj je zde už nyní spolu s Ústeckým krajem navýšena oproti ostatním krajům o deset procent,“ uvedla Taušová.

Celková opatření vycházejí z rozsáhlé rozptylové studie vytvořené v rámci Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR. Ministerstvo v programu navrhuje například emisní stropy pro konkrétní stálé i mobilní znečišťovatele, omezení se mají dotknout i emisí uniklých okny výrobních hal, komínů a dopravy.

Občanské iniciativy na stránce vypakujsmog.cz požadují například přezkoumat povolení provozu koksoven do šesti měsíců ode dne přijetí programu a zpřísnění provozu nebo přezkoumat závazné podmínky provozů velkých zdrojů. V aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek produkuje většinu emisí 146 provozoven, mimo jiné hutního průmyslu a energetiky.

Po dotacích na zateplení se zaprášilo. Chystají se ale další