Na Zemanovu oslavu přišel i Šlouf, jeho šedá eminence

Miroslav Šlouf

Miroslav Šlouf Zdroj: ctk

Ve volebním štábu finalisty přímé volby hlavy státu Miloše Zemana panuje uvolněná nálada. Do hotelu na kraji Prahy se sjeli čelní představitelé Strany práv občanů - zemanovců. Krátce před 14:00 dorazil i kontroverzní Miroslav Šlouf, jehož vliv na prezidentského kandidáta se stal jedním z diskutovaných bodů finále předvolební kampaně. Zeman již do hotelu přijel, mezi novináři v tiskovém středisku se však zatím neukázal.

Šlouf na místo dorazil v doprovodu bývalého sociálního demokrata a nyní senátora za SPOZ Vladimíra Drymla. Spojení se Šloufem Zemanovi vyčítají jeho kritici. Zeman v předvolební kampani své kontakty s kontroverzním spolupracovníkem marginalizoval. Šlouf dnes při svém příchodu médiím řekl, že jsou mu novináři „úplně lhostejní“. Podle Drymla pak média svým vlivem na veřejnost prohlubují nenávist mezi lidmi.

V jedné z posledních předvolebních debat obou kandidátů byl Zeman konfrontován se zvukovým záznamem, na němž měl zavražděný podnikatel František Mrázek považovaný za hlavu podsvětí žádat Šloufa o pomoc s jedním z obchodů. Lobbista a bývalý komunistický funkcionář Šlouf stál také za vznikem sdružení Přátel Miloše Zemana, jehož cílem bylo Zemana vtáhnout zpět do politiky, poté, co se na čas stáhl z veřejného života. Hotel, v němž dnes sídlí Zemanův štáb, Šlouf před pěti lety využil k oslavě svých šedesátých narozenin.

Zemanův tým otevřel volební štáb již v 11:00. Na místě se objevili vysocí představitelé SPOZ, například předseda Vratislav Mynář. Zeman je čestným předsedou této neparlamentní strany. Mezi hosty je například někdejší ministr za ČSSD Miroslav Grégr.

Ve stejném hotelu, jako sídlí volební štáb, se nacházejí také dvě volební místnosti. V objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí je v době voleb zakázána volební agitace. Hlasující mohli cestou do volebních místností narazit na cedule označující cestu k Zemanovu volebnímu studiu, případně potkat členy jeho týmu s šálami vyjadřujícími podporu kandidátovi.

Schwarzenberg čeká na verdikt voličů v Lucerně

Prezidentský kandidát, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil krátce před uzavřením volebních místností do paláce Lucerna v centru Prahy. Se svými příznivci a stovkami novinářů zde hodlá sledovat průběžné výsledky druhého kola prezidentské volby, ve které o křeslo hlavy státu bojuje s Milošem Zemanem. Při příchodu do Lucerny Schwarzenberg poznamenal, že v případě jeho vítězství se oslavy v paláci protáhnou. Výsledky čeká s napětím.

„Díkybohu jsem se dneska dobře vyspal,“ prohlásil kandidát. Těsnému výsledku podle něho vše nasvědčuje. Když prohraje, bude prý muset utěšovat své stoupence.

Centrum Schwarzenbergova štábu je v podzemním Lucerna Music Baru, kde je připraveno promítací plátno pro sledování televizního zpravodajství. Do klubu již přišla řada jeho příznivců včetně režiséra Jana Hřebejka, básníka Jana Vodňanského či zpěvačky Marie Rottrové. Přítomen je také bratr někdejšího prezidenta Václava Havla Ivan, jehož rodině palác nyní patří.

Novináři jsou soustředěni v kavárně Lucerny v prvním patře, kterou žurnalisté z ČR i zahraničí úplně zaplnili. Pro tisková vyjádření má sloužit nedaleký Mramorový sál. Pokud se stane prezidentem, nerezignuje ministr zahraničí a první místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) na své vládní funkce okamžitě.

Při příchodu do pražské Lucerny, kde sleduje s příznivci výsledky druhého kola volby hlavy státu, řekl novinářům, že by se v takovém případě ještě jel ve funkci šéfa diplomacie v úterý rozloučit se svými kolegy, ministry zahraničí EU.

„Máme zasedání ministrů zahraničí v Bruselu,“ poznamenal Schwarzenberg, který se o prezidentské křeslo utkává s expremiérem Milošem Zemanem.

Schwarzenberg už dříve slíbil, že v případě výhry se zcela odřízne od stranické politiky, přestane být předsedou TOP 09 a odmítne i případné čestné předsednictví v této straně, kterou spoluzakládal.

Ministr zahraničí dnes také uvedl, že by jeho první cesta ve funkci hlavy státu vedla na Slovensko. „Když se stanu prezidentem, tak po slibu - Bratislava,“ řekl.