Nad Českem se vznáší radioaktivní jód, je prý ale neškodný

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Radioaktivní jód 131, jehož přítomnost byla nad Českem, Maďarskem, Slovenskem a Rakouskem zjištěna v posledních dnech, je neškodný. Tvrdí to Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, podle nějž plyn pravděpodobně vznikl při výrobě radiofarmak.

„Zaznamenali jsme jej na našich zařízeních, jeho zdroj je s pravděpodobností hraničící s jistotou v zahraničí,“ řekla agentuře Reuters šéfka úřadu Dana Drábová. Před několika dny se prvek objevil i v ovzduší nad Maďarskem a byl již dříve naměřen na dalších místech v Evropě.

Jód je neškodný i podle Gézy Safranyho z Maďarského institutu pro radiobiologický výzkum. „Zjištěné množství je hluboko pod hodnotami, které jsme naměřili po Fukušimě,“ prohlásil. I on tvrdí, uniklý plyn nejspíše nepochází z Maďarska.

Po zdroji úniků pátrá Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA). Domnívá se ale, že jód nepochází z jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. K tomu se přiklání i profesor nukleární fyziky Univerzity v Surrey Paddy Regan. „Jeho původ ve Fukušimě je extrémně nepravděpodobný. K nehodě tak došlo před mnoha měsíci a jód 131 má krátký poločas rozpadu,“ vysvětlil pro Reuters. Za další možný zdroj považuje nemocnice, které mívají jód 131 ve skladech.

Podle rakouského ministerstva životního prostředí se množství radioaktivního jódu ve vzduchu na alpskou republikou rovná asi jedné čtyřicetitisícině dávky, kterou člověk přijme při transatlantickém letu. Jód 131 se váže například na mléko a zeleninu. Ve velkých dávkách může vyvolat rakovinu.