Návrhy sankcí: Rusko může přijít o úvěry i fotbalový šampionát

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruské ropné firmy by mohly mít omezenější přístup na kapitálové trhy. Počítá s tím další návrh sankcí EU vůči Moskvě. Kromě toho může Rusko přijít také o významné sportovní události. Česko však bude mít k návrhu své připomínky, upozornil premiér Bohuslav Sobotka. Už o víkendu si vyhradil právo nesouhlasit, pokud budou hrozit nepřiměřeně velké hospodářské škody.

Aktuální dokument, který má redakce E15 k dispozici, obsahuje jen základní informace o okruzích, kterých by se sankce mohly týkat. Podle návrhu osoby z Evropské unie budou mít zákaz podílet se na poskytování syndikovaných úvěrů významným bankám vlastněným Ruskou federací.

Návrh také počítá se zákazem financovat ruské firmy, ve kterých má stát většinový podíl nebo je kontroluje (prostřednictvím dluhopisů, akcií nebo syndikovaných úvěrů) a jejichž hlavní činností je průzkum, těžba a doprava ropy a ropných produktů a také obrana. Rozšířené sankce by se měly týkat také zboží dvojího užití nebo citlivé technologie. Konkrétní podobu sankcí vypracuje komise až ve středu.

Šampionát bez Rusů?

Rusko by mohlo být vyloučeno i z významných sportovních událostí. Rusko by se například nemohlo účastnit mistrovství světa ve fotbale (které přitom v roce 2018 organizuje) nebo soutěží pořádaných asociací UEFA, jako je Liga mistrů nebo kvalifikace o mistrovství Evropy. Komise prý zvažuje i omezení přístupu Rusů na významné kulturní akce.

Z návrhu nicméně vyplývá, že se bude jednat v zásadě o prohloubení dřívějších sankcí. Jde zejména o čtyři oblasti - finanční služby, vývoz zbraní, technologie dvojího užití a technologie pro těžku ropy v arktických oblastech.

„Vláda ve středu schválí mandát pro vyjednavače a určí priority, které budeme jako Česká republika mít z pohledu připomínek vůči tomuto návrhu EK. Já teď na základě prvního přečtení návrhu EK mohu konstatovat, že jako Česká republika připomínky mít budeme,“ řekl Sobotka.

Ministerstva i ČNB

Návrh nových sankcí důkladně prostuduje především ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu. O konzultaci bude požádána i Česká národní banka. „Musíme postupovat tak, abychom co nejvíce zohlednili zájmy Česka a EU. Domnívám se, že by Evropa neměla těmito sankcemi sama sebe poškozovat. Eskalaci sankcí pokládám za velmi rizikovou věc,“ míní Sobotka.

Pokud bude EU zavádět nové sankce, tak podle něj přijde reakce Ruska. „My v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout, jaké dopady bude mít další vlna sankcí, které bude Rusko adresovat směrem k zemím EU. V tom je ten největší problém,“ upozornil Sobotka. Připomněl, že na první vlnu sankcí Rusko reagovalo zákazem dovozu potravin a zemědělských komodit z EU. „Pokud se dostaneme do rozsáhlé a vleklé války mezi EU a Ruskem, tak na to doplatí Evropa i Rusko,“ míní Sobotka.

Zejména státní firmy

Z návrhu sankcí vyplývá, že se v zásadě jedná o prohloubení sektorových sankcí, které už byly spuštěny. Dotknout by se měly třeba přístupu na kapitálové trhy, kdy by ruské společnosti, a to především ty státní, mohly mít omezenější přístup k zajištění financování. Týkalo by se to například na ropných, telekomunikačních a dalších státních firem, tedy ne jen na bankovních společností. Opět by se měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmražen majetek a zakázán vstup do EU.

Dojít by také mohlo k rozšíření zákazu exportu takzvaného zboží dvojího užití, tedy takového, které může nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru. Zpřísnit by se sankce mohly i v oblasti dodávek ropy, kdy by se embargo mohlo nově týkat třeba technických služeb k už stávajícím projektům. Ohledně dodávky zbraní nový návrh údajně jen upravuje již platné sankce tak, aby byly právně v pořádku.

České právo veta

Summit EU rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Dopadům opatření se bude ve čtvrtek věnovat tripartita. Příští týden jej ve Strakově akademii zhodnotí pracovní skupina.

Premiér Sobotka v reakci na rozhodnutí unijního summitu prohlásil, že sankce vůči Rusku zatím účel nesplnily a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Úspěšnost sankcí v pondělí zpochybnil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Naopak pro jejich zavedení se jednoznačně vyslovil šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. Kvůli rezervovanému postoji premiéra vůči účinnosti sankcí chtějí opoziční TOP 09 a ODS mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Zahraniční tisk: Nával čerstvých problémů v EU

Jiří Štěrba: Ruský trh není ztracen