Nečas v. Kalousek: kdo může za špatné čerpání z fondů EU?

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Mezi premiérem Petrem Nečase a ministrem financí Miroslavem Kalouskem to znovu vře. Tentokrát je předmětem sporu to, kde a jak Česku unikají evropské dotace. Nečas totiž dnes uvedl, že nejslabší místo českého čerpání peněz z evropských fondů spatřuje Evropská komise a Evropský účetní dvůr v systému auditů řízených ministerstvem financí. Odkázal se při tom na svůj rozhovor s evropským komisařem pro regionální záležitosti Johannesem Hahnem, který má fondy na starosti.

Ministertvo financí to ale okamžitě popřelo. Premiérovu interpretaci odmítlo s tím, že komise nemá největší výhrady vůči jeho práci. „Hlavní nedostatky spatřuje v nastavení vztahů a procesů na úrovni konkrétních operačních programů, včetně kontrol prováděných v kompetenci řídících orgánů,“ uvedl Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího. Komise podle něj naopak požaduje, aby na úrovni ministerstva nastala větší centralizace. „Jinými slovy Evropská komise věří Ministerstvu financí a naopak nevěří systému na úrovni operačních programů,“ vysvětlil Haas.

Za skutečně „kruciální“ problém dnes Nečas před novináři označil nutnost nalézt takzvanou road map, tedy přesný plán českého postupu při odstraňování námitek, které má v současné době Evropská komise vůči způsobu, jak ČR peníze dosud čerpala.

Zřejmě nejkritičtějším bodem je pak systém auditů, který podle Nečase bude potřeba vyřešit v dialogu s Evropskou komisí. „Na druhé straně zase nemůžeme přistoupit úplně automaticky na to, že všechno, co EK říká, je automaticky pravda a my se máme jenom jakýmsi způsobem kát. Je potřeba si některé věci vysvětlit,“ podotkl Nečas.

Podle Haase český auditní systém, který ministerstvo financí předložilo, v minulosti Evropská komise odsouhlasila v rámci svého schvalování operačních programů. „Stejně tak schválila popisy řídících a kontrolních systémů a všechny auditní strategie,“ dodal.

Nečas dnes zveřejnil záměr přesunout celkem 32 miliard korun z operačních programů, které mají s čerpáním problémy, jako je Vzdělání pro konkurenceschopnost (20 miliard) či Lidské zdroje a zaměstnanost (12 miliard), do jiných programů, které by lépe podpořily výkon české ekonomiky. Podle plánu vlády by z těchto peněz mohlo jít 15 miliard korun do operačního programu Doprava, 12 miliard do programu Podnikání a inovace a pět miliard do programu Životní prostředí.

„Řeknu velmi otevřeně: neočekáváme, že to bude jednoduché vyjednávání, neočekáváme, že nám bude hned kývnuto,“ poznamenal Nečas. Bylo by však podle něj „bizarní“ změnu alokace evropských prostředků ČR nepovolit, jestliže podobné kroky EK povoluje ekonomikám v problémech a recesi, podobné možnosti využívá například problematické Řecko.

Chybou by podle Nečase bylo řešení, že s povolením vládou navrženého přesunu peněz mezi operačními programy je potřeba čekat až do chvíle, kdy se Česko propadne do recese a hlubokých hospodářských problémů. „To by moc rozumně neznělo. Pevně doufáme, že naši partneři v komisi budou chtít dělat takové kroky, které ČR pomohou,“ dodal premiér.