Něco je ve vzduchu, předčasné volby to ale nejsou

Premiér Petr Nečas se 5. února v podvečer setkal s budoucím prezidentem Milošem Zemanem (vpravo) v jeho kanceláři v Loretánské ulici v Praze.

Premiér Petr Nečas se 5. února v podvečer setkal s budoucím prezidentem Milošem Zemanem (vpravo) v jeho kanceláři v Loretánské ulici v Praze.

Přímá volba hlavy státu se politikům vrátila jako bumerang, a to i dobře zavedeným stranám. Například ODS teď hrozí, že by zpětný ráz mohl značně narušit jejich základy. Vnitrostranické pnutí se netýká jen občanských demokratů, ale i ČSSD a v klidu není ani TOP O9. V pohodě tak mohou být snad jen komunisté, kterým stačí vyčkávat, jak se bude politická situace vyvíjet.

Z aktuálních volebních preferencí, kterými zahýbala prezidentská volba, rozhodně nelze dělat definitivní závěry. Miloš Zeman, jenž nastoupí do prezidentského úřadu, se netají tím, že by politické dění rád moderoval, takže měnit v nejbližší době status quo je pro partajní lídry poměrně nebezpečné. Ostatně vzorec české parlamentní politiky, který stojí v podstatě na čtyřech politických stranách – dvou na levici a dvou na pravici –, by se nejspíš stejně výrazně nezměnil.

Volební model podle CVVMVolební model podle CVVM

Po nových volbách ať už předčasných nebo řádných by se ve sněmovně s největší pravděpodobností objevili jen noví „sekundanti“ ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM. Práh dolní komory parlamentu by mohly překročit SPOZ a KDU-ČSL, volební debakl by zažily Věci veřejné a LIDEM. Navrch má v každém případě levice a zatím to vypadá tak, že poprvé v historii by napřesrok mohla ovládnout nejen obě komory parlamentu, ale i exekutivu.

V letošním politickém životě však spíše budou dominovat turbulence spojené s komplikovanou existencí koaliční vlády a novým prezidentem. Očekávání supervolebního roku 2014, v němž si občané mají vybírat nové poslance, obecní zastupitele, třetinu senátorů a také europoslance, nervozitu politických stran jenom umocní.

politikapolitika

politikapolitika