Nejlépe placenými cizinci v Česku jsou Rakušané a Britové

ilustrační foto

ilustrační foto

Rakušané a Britové byli v České republice v prvním pololetí nejlépe placenými cizinci. Ve mzdové, tedy podnikatelské sféře pobírali střední měsíční mzdu 97 553 respektive 80 326 korun. Údaje přinesla společnost Trexima, která je vypracovala na základě informačního systému o průměrném výdělku.

Vysokou střední mzdu, která dělí vyplácené peníze na dvě stejné poloviny (tzv. medián) a podle analytiků odpovídá reálným příjmům mnohem více než průměrná mzda, měli v Česku také Francouzi s 52 719 korunami, občané Spojených států s 50 057 korunami, Japonska s 49 239 a Jižní Koreje s 48 978 korunami.

„Úroveň mezd zaměstnanců těchto občanství se může na první pohled jevit vysoká, nicméně ekonomické subjekty z těchto zemí patří mezi největší investory na českém území,“ uvedla k výši jejich mezd Kateřina Duspivová ze společnost Trexima. Z toho podle ní vyplývá i vyšší zastoupení zaměstnanců z těchto zemí v lépe placených zaměstnáních.

Cizinců z uvedených států, kteří v ČR pracují, není mnoho, jde o desítky maximálně stovky lidí. Nejvíce zahraničních pracovníků v Česku pocházelo v prvním pololetí ze Slovenska a v podnikatelské sféře měli hrubou střední mzdu 21 768 korun měsíčně. To je o 1683 korun více, než činila ve stejném období střední mzda v rámci celé České republiky. Při porovnání je třeba zohledňovat, jací lidé do ČR přicházejí pracovat a v jakých odvětvích a na jakých pozicích nacházejí uplatnění.

Z nejpočetněji zastoupených cizinců v tuzemské podnikatelské sféře brali Rumuni v pololetí hrubou střední mzdu 19 912 korun a Poláci 18 155 korun. Nejnižší mzdy z nich pobírali zaměstnanci s ukrajinským a bulharským občanstvím – brali 14 371, respektive 15 869 korun.

V meziročním srovnání si v Česku za první pololetí nejvíce polepšili Poláci, jimž hrubá střední mzda vzrostla do června o 6,6 procenta. Mzdy naopak ve stejném období nejvíce klesly Rumunům; snížení způsobil především příliv nekvalifikovaných pracovníků, při jejichž započtení klesla hrubá střední mzda klesla o 20,8 procenta.

Počet zaměstnanců a medián hrubé měsíční mzdy ve mzdové, podnikatelské sféře podle státního občanství v 1. pololetí 2011 (v Kč)

vývoj mezd v ČR podle státní příslušnostivývoj mezd v ČR podle státní příslušnosti|ISPV

Pozn.: Tabulka obsahuje údaje za země, z nichž v ČR pracovalo více než 2000 státních příslušníků. Zdroj: ISPV, Trexima