Největší české soukromé VŠ hrozí ztráta akreditace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Universitat Salzburg (PR) via Flickr

Akreditační komise navrhne ministerstvu školství, aby odejmulo Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) oprávnění působit jako soukromá vysoká škola. Komise uvedla, že v činnosti školy se trvale objevují závažné nedostatky znemožňující řádné plněné povinností podle zákona o vysokých školách. Univerzita hodlá svou akreditaci bránit.

UJAK vznikla v roce 2001 jako Vysoká škola Jana Amose Komenského. Nyní je největší soukromou vysokou školou v ČR. Stabilně na ní studuje 10 tisíc studentů. Má sídlo v Praze, ale celorepublikovou působnost díky síti oficiálních regionálních center.

„Záměr Akreditační komise požádat o odnětí státního souhlasu k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola je v rozporu s předchozími kroky Akreditační komise a z pohledu dosavadního působení UJAK a šíře a kvality akreditací nepochopitelné,“ uvedla dnes škola na svém webu.

Mnoho studentů, málo učitelů

Tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka řekl, že komise sama oprávnění odebrat nemůže, může ale ministerstvu navrhnout, aby zahájilo řízení a rozhodlo. A to komise udělá. Akreditační komise připraví podklady pro podání podnětu k odejmutí státního souhlasu k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola, píše se v jejím dnešním stanovisku.

Na svém zasedání se aktuálně zabývala žádostí UJAK o prodloužení akreditace magisterského oboru speciální pedagogika - učitelství tak, aby tam mohli pokračovat nynější studenti. Akreditace na konci roku vypršela a univerzita již dříve žádala o její prodloužení, což komise loni v září a pak i v prosinci odmítla. Jedním z hlavních důvodů je podle komise příliš vysoký počet studentů přijatých do oboru, kde si mohou doplnit učitelskou kvalifikaci.

„Přes malé posílení speciálně pedagogických disciplín přetrval hlavní problém, tj. příliš vysoký počet studentů vzhledem k personálnímu zabezpečení oboru. To neumožňuje vytvořit standardní vysokoškolské prostředí a zajistit studentům kvalitní vedení výuky, zejména praxí a diplomových prací,“ uvedla Akreditační komise.

Škola chystá právní kroky

Také proti tomu, že komise nechce prodloužit uvedenou akreditaci, se chce škola bránit. „UJAK s tímto stanoviskem zásadně nesouhlasí, je přesvědčena, že Akreditační komise pracuje s nepravdivými argumenty, a univerzita proti stanovisku Akreditační komise neprodleně podnikne příslušné právní kroky,“ uvedla škola. Dodala, že dnes obdržela neoficiální a nepodepsanou zprávu z e-mailové adresy tajemníka Akreditační komise, která obsahuje nesouhlasné stanovisko komise k žádosti UJAK o prodloužení akreditace na dostudování pro studijní obor SPPG Učitelství.

Legislativa na případné odejmutí oprávnění k působení jako soukromá vysoká škola pamatuje, příslušná škola by v takovém případě měla zajistit svým studentům, aby mohli dostudovat jinde.

Ministerstvo školství poprvé zrušilo soukromou vysokou školu v roce 2008. Odejmulo státní souhlas Pražskému technologického institutu, důvodem bylo mimo jiné to, že stěžejní vyučující nebyli kmenovými vyučujícími školy, ale jen externisty s velmi malými úvazky. O dva roky později ukončila výuku i pražská Vysoká škola cestovního ruchu a teritoriálních studií, která fungovala pouhé dva roky. Také v jejím případě bylo důvodem pro odebrání akreditace nedostatečné personální zajištění a neodpovídající publikační činnost pedagogů.