Nový občanský zákoník: Poradce bude odpovědný za svá doporučení

Poradci budou za svá doporučení odpovědní, ilustrační foto

Poradci budou za svá doporučení odpovědní, ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Nový občanský zákoník, který bude účinný od začátku příštího roku, může výrazně proměnit branži finančního poradenství. Nově totiž zavádí obecnou úpravu odpovědnosti za poskytnutou radu či doporučení, které dá profesionál za úplatu. Touto úplatou se podle spoluautora občanského zákoníka Karla Eliáše myslí i provize, kterou finanční poradce vyinkasuje od finanční instituce.

Odpovědnost za radu by mohla pomoci očistit image finančního poradenství. „Nebude totiž přát multilevelovým obchodním strukturám, kde poradci chtějí hlavně co nejrychleji vydělat. Kvalita poskytované služby tam není na prvním místě,“ říká Zdeněk Sluka, předseda představenstva společnosti Broker Trust, která poskytuje poradcům servisní služby.

Sluka tvrdí, že i díky novému občanskému zákoníku se posílí trend fragmentace trhu. Bude vznikat více menších poradenských společností, které se prý budou o klienty starat lépe.

Ochrana slabších

Odpovědnost za nesprávnou radu či informaci vychází ze snahy více chránit slabší strany v procesu uzavírání smluv. „Nový občanský zákoník na jedné straně dává větší smluvní svobodu, na druhé straně chrání slabší strany, které jsou při vyjednávání smlouvy ve zjevné nevýhodě,“ vysvětluje Eliáš.

Pro poradenské firmy bude nová odpovědnost znamenat ještě důslednější dokumentaci všech obchodních případů. „Už teď musíme mít předsmluvní dokumentaci, informace o situaci a potřebách klienta, aby mohli prokázat, na jakém základě bylo doporučení vydáno,“ říká Sluka. Rozsáhlejší a podrobnější dokumentace bude sloužit jako obrana poradenských firem v případných soudních sporech s klienty.

Tyto spory se přitom dají očekávat. Už teď se podle Sluky objevují firmy, které procházejí produkty a dokumentaci i u klientů finančních poradců, a hledají, jestli by nemohli za provizi poradce zažalovat.